Moskva asustab ümber rohkem kui Eesti jagu inimesi (28)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostankino piirkond Moskvas.
Ostankino piirkond Moskvas. Foto: Liis Treimann

1,6 miljonit moskvalast asustatakse ühe hooga nende kodudest mujale, sest linn soovib seniseks elukohaks olevate viiekordsete majade asemele ehitada 56 miljardi euro väärtuses uued elurajoonid.

Venemaa Riigiduumasse saadeti reedel Moskva linnavalitsuses välja töötatud seadusemuudatus, mis lubab alustada massilist viiekordsete elamute lammutamise programmi Renovatsia, kirjutas Kommersant. 2035. aastaks peab olema lammutatud 7934 viiekordset elamut kokku rohkem kui 25 miljoni ruutmeetri elamispinnaga, kus elab rohkem inimesi kui Eestis. Seadusemuudatused peavad võimaldama sujuvalt korraldada hiigelprojekti läbi viimisel tekkivaid omandi- ja maaprobleeme. Ehkki linnavalitsus nimetab enneolematu mahuga projekti maksumuseks ligi 56 miljardi euro suurust summat, võib see osutuda ekspertide hinnangul kaks korda kulukamaks.

Seadusemuudatus annaks linnaametnikele vabad käed hiigelprogrammi sisu kujundamisel, finantseerimisvahendite leidmisel, lammutatavate majade nimekirja koostamisel ja senistele omanikele asenduskodude pakkumisel.

Senistele korteriomanikele antakse vastu praegusega võrreldes sama suured ja sama tubade arvuga korterid, kuid lubatakse suuremaid vannitubasid ja kööke. Praegusest suuremad korterid antakse vaid nn korterijärjekorras olevatele inimestele, lähtudes normist 18 ruutmeetrit inimese kohta alates kolme ja rohkema liikmega pere suurusest.

Linnapea Sergei Sobjanini juhitav valitsus põhjendas kavandatavat hiigelkava vajadusega „korrigeerida linna arengus kujunenud ebaproportsionaalsust, formeerida uue kvaliteediga linnakeskkonda.“

Linn soovib oma superidee ellu viimiseks ja inimeste ümber asustamise finantseerimiseks luua keskse organisatsiooni, mis tegutseks sarnaselt linna kapitaalremondi fondile.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles