Riigikogu arutab alkoholiaktsiisi põhiseaduspärasust neljapäeval

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler leidis, et lahja alkoholi aktsiisimäära ennaktõus on põhiseadusega vastuolus, kuna see rikub ettevõtlusvabadust ning õiguspärase ootuse põhimõtet.
Õiguskantsler leidis, et lahja alkoholi aktsiisimäära ennaktõus on põhiseadusega vastuolus, kuna see rikub ettevõtlusvabadust ning õiguspärase ootuse põhimõtet. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu täiskogu hääletab ilmselt tuleval neljapäeval, kas lahja alkoholi aktsiisi ennaktempos tõstmine on põhiseaduspärane või mitte.

Esmaspäeval arutasid riigikogu põhiseaduskomisjon ja rahanduskomisjon õiguskantsler Ülle Madise ettepanekut, mille kohaselt on alkoholiaktsiisi ennaktõus põhiseadusega vastuolus ja tuleks sellega kooskõlla viia. Kumbki komisjon seda ei toetanud ja edastas samasisulise soovituse ka riigikogule.

Kuigi seaduse järgi oleks riigikogu pidanud õiguskantsleri ettepaneku osas seisukoha võtma sellele järgnenud 20 tööpäeva jooksul ehk hiljemalt sel neljapäeval, seda siiani tehtud pole. Järgmise nädala päevakorra projekti järgi peaks see täiskogus arutusele tulema järgmisel neljapäeval.

Samas ei kavatse õiguskantsler koheselt astuda edasise samme riigikohtu poole pöördumiseks, vaid ootab tuleva nädala hääletuse ära, ütles õiguskantsleri kommunikatsioonijuht Janek Luts BNS-ile. «Riigikogu liikmed hääletavad, kas on õiguskantsleri ettepaneku poolt või vastu. Kui vastu, siis on riigikohus,» märkis Luts.

Riigikogu liige ja rahanduskomisjoni kuuluv Aivar Sõerd ütles BNS-ile, et riigikogu poolt oleks olnud korrektne ja seadusepärane täiskogu arutelu seaduses ettenähtud kahekümne päeva jooksul ära pidada. «Põhiseadusest tulenev 20 päevane tähtaeg algas 17. veebruaril ja 20 päeva sai täis täna, 9. märtsil. Seega tähtajast mittekinnipidamine on riigikogu poolne seaduserikkumine,» märkis Sõerd.

Õiguskantsler Ülle Madise hinnangul on lahja alkoholi aktsiisimäära ennaktõus põhiseadusega vastuolus, kuna see rikub ettevõtlusvabadust ning õiguspärase ootuse põhimõtet. Madise hinnangul on põhiseadusega vastuolus alkoholiaktsiisi määrade varem planeeritust kiirem tõus tänavu 1. juulist ja järgmise aasta 1. veebruarist. Seetõttu tegi õiguskantsler riigikogule ettepaneku viia seadus põhiseadusega kooskõlla.

Alkoholiaktsiisi ennaktempos tõusuga murdis riigikogu aga tähtaegadega seotud lubadust ning vastu võetud seadus läks vastuollu ettevõtlusvabadusega koosmõjus õiguspärase ootuse põhimõttega, leidis Madise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles