Ootamatu vangerdus: Maag Grupp võtab Tere piimatööstuse võlad üle ja vahetab juhtkonna välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tere piim.
Tere piim. Foto: Stanislav Moškov/Den Za Dnjom

Piimatööstuskontsern Maag Grupp võttis pankadelt Tere piimatööstuse võlad üle ja kavatseb lähipäevil konkurentsiametile esitada ka konsolideerimisteate. Lisaks taandati Tere juhi kohalt Aivar Rehe ja ettevõtte uueks juhiks sai Margit Talts. 

«Hetkel olengi ennast kurssi viimas ja keset suurt koosolekut,» ütles Tere uueks juhiks määratud Margit Talts kella 10.20 ajal Postimehe küsimusele, kui kursis on ta Tere majandusnäitajatega ning mis on tema esimesed plaanid. Küsimustele lubas ta vastata hiljem täpsemalt meili teel.

Täna hommikul kell 9 andis Maag Grupp teada, et ostis pankadelt üles Tere piimatööstuse võlad, mis tähendab, et Tere suurimad võlausaldajad Nordea ja DNB Pank on Terega seotud tehingutest väljunud.

Kell 10.17 teavitati meediat lisaks sellest, et pankrotihaldur Mare Arm on otsustanud välja vahetada ka terve Tere juhtkonna, määrates Tere uueks juhiks 2016. aastani Maag Grupi tegevjuhiks olnud Margit Taltsi. Ettevõtet ligi pool aastat juhtinud Aivar Rehe astus koos senise nõukoguga tagasi.

Rehe ütles, et ta ei saa konfidentsiaalsuslepingu tõttu Terega seonduvat mitte kuidagi kommenteerida. «Ma olen alla kirjutanud lepingule, et ei saa midagi öelda. Nii paraku on,» ütles Rehe, kes parasjagu asju pakib ja oma koha uuele juhile üle annab. 

Tere uus juht Margit Talts ütles pressiteates, et Tere on Eesti turul tegutsenud kaua, ettevõttel on arvestatav turg ning mitmekesine tootevalik on tarbijate hulgas hea mainega. «Paljud probleemid vajavad lahendamist, kuid ühiste jõududega saame kindlasti hakkama. Järjepideva tööga on Terel võimalik oma positsiooni hoida.» 

Lisaks kutsus pankrotihaldur vandeadvokaat Maire Arm kutsus tagasi senised Tere nõukogu liikmed ning valis uue nõukogu, kuhu kuuluvad Pharma Holding OÜ juhatuse esimees Katre Kõvask, Kamakamaka OÜ juhatuse liige Erik Haavamäe ning Ellex Raidla partner Sven Papp. 

Kuigi Maag pole veel Tere omanik, kavatsevad nad peagi alustada läbirääkimisi Tere omandamiseks ja esitada koondumisteate koondumisloa saamiseks, teatas firma pressiteates. 

Tehingut rahastas Swedbank

Maag Grupi nõukogu esimees Roland Lepp rääkis, et mitu kuud kestnud läbirääkimised kandsid vilja, kuna Maag Grupist on tehinguga saanud Tere suurim võlausaldaja. 

«Nõuete omandamisega ei saanud me kontrolli Tere ASi üle, kuid plaanime alustada läbirääkimisi Tere omandamiseks ja esitada seejärel koondumisteate koondumisloa saamiseks,» märkis ta.

Küsimusele, kas lisaks Swedbankile uuriti ka mõne teise panga käest, kas nad oleksid huvitatud tehingu rahastamisest, ütles Lepp, et seda tehti, kuid Swedbank oli neist kõige kiirem. Samas rääkis ta ka, et esmane kontakt pangaga loodi juba väga ammu ehk 2015. aastal.

«Eesti piimandussektoris on viimasel ajal olukord paremaks läinud,» märkis tehingut rahastanud Swedbanki ettevõtetepanganduse juht Heiki Raadik.

«Esiteks on siinsed piimahinnad taas tõusule pööranud ja paistavad normaliseeruvat ning teiseks loob kõnealune tehing eeldused, et ASile Tere tekib hea sektoriteadmisega ja finantsiliselt tugev uus omanik. See kõik peaks positiivselt mõjuma nii piimatootjatele kui ka -tööstusele.»

«Tulenevalt oma eesmärkide saavutamisest, milleks oli ettevõttele laenatud raha tagasisaamine, väljuvad pangad Terega seotud keerulistest protsessidest,» ütles advokaadibüroo COBALT juhtivpartner, vandeadvokaat Jaanus Mody. 

«Pangad loodavad, et Terega seotud ebakindlus lõpeb peatselt ka teistele asjaosalistele rahuldavalt ning ettevõte jätkab tegevust edukamalt.»

Äsja tehinguga lõpetatakse kõik vaidlused pankadega. DNBd ja Nordead esindas protsessis Advokaadibüroo COBALT, Maag Gruppi nõustasid advokaadibüroo Ellex Raidla ja tehingunõustaja Keystone Advisers. Pooled on leppinud kokku, et ülejäänud tehingu asjaolud jäävad konfidentsiaalseteks.

Tere saneerimine jätkub

«Margit Talts on pikaajalise toidutööstuse juhtimise kogemusega ning toob Tere juhtimisse asjatundlikkust ning värskust,» põhjendas Tere ASi uus nõukogu esimees Katre Kõvask juhivahetust.

Margit Talts on pikalt töötanud toiduettevõtete valdkonnas. Muuhulgas juhtis ta aastatel 2002-2005 Kesko Food AS Säästumarketi keti direktorina Säästumarketite kasvu ja levikut kogu Eestis. Ajavahemikku 2005-2016, kui töötas Margit Talts AS Maag Grupp tegevjuhina, juhtis ta perioodil 2012-2013 ka Rannarootsi Lihatööstust. 

«Nii töötajate kui ka koostööpartnerite vaates on Tere majandustegevus olnud mõnda aega ebakindel, kuid usun, et Margit suudab meeskonda motiveerida ning suunata Tere stabiilsesse arengusse,» lisas Kõvask.

Samal ajal jätkub ka Tere saneerimiskava, mille uus juhatus vaatab üle ning teeb otsused koostöös partneritega. «Perioodil, mis konkurentsiamet menetleb koondumisluba, on meie ülesanne hoida ettevõte parimas võimalikus vormis.»

Maag Grupi nõukogu esimehe Roland Lepa sõnul läheb konsolideerimisteade konsolideerimisloa saamiseks konkurentsiametile teele lähipäevil. «Eeldatavasti esmaspäeval,» märkis Lepp.

Küsimusele, kui kindel Maag Grupp üldse on selles, et konkurentsiamet annab loa Maag Grupi ja Tere piimatööstuse ühinemisele - kuivõrd tegemist on Valio järel ühe suuremate piimatööstustega Eestis -, ütles Lepp, et ta ei taha hakata sel teemal spekuleerima.

Ülevaade värskeimatest numbritest puudub

«Me ei saa ju ette milleski kindlad olla, aga kui me vaatame tänast piimandusturgu Eestis, siis pigem me peaks vaatama üle Baltikumi - tegelikult meie turg ongi ju üle Baltikumi. Küll aga ma ise ja meie advokaadid ei näe selles küll probleemi,» lisas ta.

Pärast taotluse esitamist on konkurentsiametil umbes neli kuud aega, et otsustada, kas Maag Grupi ja Tere piimatööstusele antakse konsolideerumisluba. Lepp väidab, et ta ei tea, mis on täpne turuosa, mis pärast Maag Grupi ja Tere piimatööstuse ühinemist ettevõttele kuuluma hakkaks. 

«Meil ei ole isegi Tere viimaseid numbreid. Ega me täna Tere eest rääkida ei saa, Tere on eraldiseisev ettevõte - nii lihtne see ongi,» põhjendas Maag Grupi nõukogu esimees.

Konkurendid ootavad piimandussektoris usalduse taastumist

Tere ja Maagi konkurendid ütlesid, et Tere ülesostmine Maagi poolt on väga loogiline samm, mida turg on juba ammu oodanud. «Meil on hea meel, et see olukord on lahenemas ning suure tõenäosusega  tehing saab ka konkurentsiameti toetuse – me ei näe ühtegi sisulist põhjust, miks selleks luba andma ei peaks,» ütles Valio juht Maido Solovjov. 

E-piima juht Jaanus Murakas ütles, et tehing on oluline, kuna aitab taastada usaldust Eesti piimandussektoris. Ta avaldas lootust, et Tere maksab väiketootjatele oma võlad ja pikka aega valitsenud punnseis saab eemaldatud.

Küsimuse peale, et kas pärast Maagi ja Tere liitumist ei jää neile liiga suur turuosa, vastas Murakas, et ta ei näe selles probleemi. «Selline turu kontsentreerumine on tavaline ja paratamatu moodsas majanduses. Samas korrastab see Eesti piimaturgu,» lisas ta. 

Solovjov tõi välja, et Valio jaoks see tehing midagi oluliselt ei muuda, ettevõte jätkab endiste tegevusega. «Maagi ja Tere turuosa saab olema umbes samas suurusjärgus Valioga,» märkis ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles