Jaanuaris jätkus Eesti ekspordi kasv

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubavahetus
Kaubavahetus Foto: Mailis Ollino / Pärnu Postimees

Kaupade eksport kasvas tänavu jaanuaris aastaga 14 protsenti ja import 40 protsenti. Ekspordi kasvu mõjutas enim mineraalsete toodete väljaveo suurenemine ning impordi suurt kasvu ühekordsed tehingud transpordivahenditega.

Jaanuaris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 0,9 miljardi euro väärtuses ning imporditi Eestisse 1,4 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 430 miljonit eurot, teatas statistikaamet.

Rekordilise kaubavahetuse puudujäägi peamiseks põhjuseks on ühekordsed tehingud transpordivahenditega. Ilmselt kasvatasid importi TS Laevade ja Tallinki laevaostud. 

Jaanuari lõpus võttis Tallink Grupp Soome Meyer Turku laevatehaselt üle 230 miljoni euro maksma läinud kiirparvlaeva Megastar. Statistikaameti andmetest selgub, et Soomest pärit kaupade sisseveost moodustas 234,5 miljonit eurot reisilaevade, ekskursioonilaevade, parvlaevade, kaubalaevade ja pargaste import.

Lisaks selgub statistikast, et 32,2 miljoni euro eest importis Eesti laevu Poolast. Jaanuari alguses võttis Tallinna Sadama tütarfirma TS Laevad vastu Poolas valminud parvlaeva Tõll, mis hakkas teenindama Virtsu-Kuivastu liini. Varasema info järgi maksavad Poolas ehitatud riiklikud parvlaevad ligikaudu 31,5 miljonit eurot tükist.

Ilma ühekordsete tehinguteta suurenes import 12 protsenti ja kaubavahetuse puudujääk oli 164 miljonit eurot.

Kaupade ekspordi peamised sihtriigid olid jaanuaris Soome 15 protsentiga, Rootsi 15 protsendiga ja Läti 9 protsendiga. Eksport kasvas enim Hollandisse, Soome ja Saksamaale. Eksport kasvas Hollandisse peamiselt mineraalsete toodete, Soome põllumajandussaaduste ja toidukaupade ning Saksamaale elektriseadmete väljaveo suurenemise tõttu. Eksport kahanes enim Rootsi.

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning mineraalseid tooteid. Väljaveo suurenemist mõjutas mineraalsete toodete ning metalli ja metalltoodete eksport. Vähenes mehaaniliste seadmete väljavedu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles