Mure Poolas: sisserändajaid pole piisavalt (4)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukrainlased BLRT Grupi ujuvdokis remontimas laeva
Ukrainlased BLRT Grupi ujuvdokis remontimas laeva Foto: Liis Treimann

Kuigi viimase kolme aasta jooksul on Poola tööle läinud enam kui miljon ukrainlast, igatseks Poola enamat. 

Töötus Poolas on madal ning selle aasta majanduskasvuks loodetakse 3 protsenti, kirjutab Bloomberg. Töökäte sissevool on pidurdanud palgakasvu riigis ning aidanud hoopis majandusel kosuda.

2015-2016. aasta jooksul läks ukrainlasi Poola pea sama palju kui kõiki sisserändajaid Saksamaale kokku.  «Miljoni ukrainlase sissevool näitab, et demograafiline olukord ei pea saatuslikuks saama,» märkis Barclays Plc ökonomist Tomasz Wieladek.

Ukrainlastele on juurdepääs Poola tööturule on üsna lihtne.  Jaanuaris läbi viidud küsitlusest selgus, et  pea pooled ettevõtted lootsid palgata ukrainlasi, sest tööpuudus poolakate seas on väga väike ning uusi töötajaid on raske leida. 40 protsenti Poola teenindussektorist sõltub juba ukrainlastest.

Ukrainlaste sissevool on Poola ühiskonna vananemist oluliselt pidurdanud. Hinnanguliselt vajab Poola järgmise 20 aasta jooksul aga veel 5 miljonit võõrtöölist, et majanduskasvu üleval hoida. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles