Eesti Panga asepresident: riik võiks võtta ülesandeks sära ettevõtjate silmi tagasi tuua

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik
Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik Foto: Peeter Langovits

Neljapäevasel Postimehe ja advokaadibüroo Tark majanduskonverentsil ütles Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik tänast majanduskeskkonda kirjeldades, et Eesti ettevõtjad on viimastel aastatel muutunud muutunud riigi poliitikate osas järjest rahulolematumaks, mistõttu peaks riik neile senisest enam tähelepanu pöörama.

«Eesti on väike avatud majandus ja see peab meil olema kogu aeg kukla taga - ühelt poolt meie geograafiline asukoht ja teiseks meie suurus,» lisas Kaasik, juhtides tähelepanu nii sellele, mis toimub Venemaal, naftahindades kui ka Eesti transiidisektoris.

«Meie välisturgude olukord on olnud oodatust kehvem. Või on siis meie oskused välisturgudel toime tulla kehvem,» rääkis Kaasik. Ta lisas, et tööjõuprobleem on üks takistus, mida ettevõtted ise seejuures välja toovad.

«Selleks, et ettevõtted saaksid rohkem kasvada, on kindlasti oluline see, et Eesti majanduses peaks toimuma nö teaduspõhine nihe,» lausus Eesti Panga asepresident, juhtides tähelepanu sellele, kuidas Soome ettevõtetes on märksa kõrgem investeeringute tase ja kuidas need erinevad Eesti ettevõtete investeeringutest.

«Küll aga üks tegur, mida me peame arvestama, on see, et Eesti on väike avatud majandus ja Eestis on suur osatähtsus ka väikestel, mikroettevõtetel. Paraku on aga märgata tendentsi, et suurematel ettevõtetel on parem konkureerida välisturgudel,» kirjeldas Eesti Panga asepresident.

Samas juhtis Kaasik tähelepanu tendentsile, et viimastel aastal on ettevõtted järjest rahulolematud riigi poliitikatega. «Riigi ülesanne võiks olla see sära [ettevõtjate] silmadesse tagasi tuua,» sõnas Eesti Panga asepresident.

Vaata lähemalt videost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles