VKG esitas Eesti Energiale ja ministeeriumile kompromissettepaneku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevandus.
Kaevandus. Foto: Corbis / Scanpix

Viru Keemia Grupp (VKG) on esitanud Eesti Energiale ja keskkonnaministeeriumile kompromissettepaneku Uus-Kiviõli põlevkivi kaevevälja kasutusele võtuks.

VKG arendusdirektor Jaanus Purga ütles, et ettepaneku esitamisega soovib VKG vältida asjatuid kohtuvaidlusi. «Ettepaneku täpset sisu me ei avalda, kuid ettepaneku mõte on selline, mis võimaldab Uus-Kiviõli kaevevälja põlevkivi kasutada mõistlikult mõlema ettevõtte, Eesti Energia ja VKG tootmistegevuse jätkamiseks.»

Purga lisas, et niipea kui keskkonnaministeerium peaks välja andma Uus-Kiviõli kaeveloa ainult Eesti Energiale, kavatseb VKG selle vaidlustada. Tema sõnul on VKG sellest informeerinud Eesti Energiat ja keskkonnaministeeriumit.

Purga sõnul on VKG märkinud kompromissettepanekusse ettevõtete vahel jagunevad Uus-Kiviõli kaevemahud.

Purga on varem öelnud, et VKG on kõnelustes keskkonnaministeeriumi ja majandusministeeriumiga.

Keskkonnaministeeriumi maapõue osakonna juhataja Tarmo All ütles, et Uus-Kiviõli kaevanduse teemal on toimunud mitmeid kohtumisi ja arutatud on erinevaid ettepanekuid.

«Keskkonnaministeerium lähtub otsuse tegemisel maapõueseadusest. Maapõueseadus võimaldab kaevandajatel omavahel kokku leppida kaevandamisloa üleandmises ja mahtude muutmises. Keskkonnaministeeriumi sellistesse kokkulepetesse ei kaasata, ega peagi kaasama,» rääkis All.
Ta lisas, et maapõueseaduse järgi annab kaevandamisloa üleriigilise tähtsusega maardlas keskkonnaministeerium, arvestades Eesti Maavarade Komisjoni arvamust.

Ministeeriumi eelnõu, mis annaks kaeveloa Uus-Kiviõlis Eesti Energia Kaevandused AS-ile ja mitte VKG Kaevandused OÜ-le ega OÜ-le Riverito, on Alli sõnul hetkel ette valmistatud Eesti Maavarade Komisjonile arvamuse küsimiseks.

Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmanni sõnul pole ettevõttel hetkel antud teemal midagi öelda, sest Uus-Kiviõli kaeveloa väljaandmine on keskkonnaministeeriumi pädevuses.

«Fakt on aga see, et ringkonnakohus on oma otsuse teinud ning halduskohtu poolt ministeeriumi eelnõu rakendamisele seatud keelu maha võtnud,» ütles Bachmann.

Tallinna ringkonnakohus tühistas 21. veebruari otsusega detsembris halduskohtu määratud VKG Kaevandused esialgse õiguskaitse, millega VKG palus keelata keskkonnaministeeriumi menetluse Eesti Energia Kaevandustele Uus-Kiviõli kaeveväljal põlevkivi kaevandusloa andmiseks.

All märkis, et ringkonnakohtu otsuse järgi puudus VKG-l edasikaebamise õigus. «Kuna esialgne õiguskaitse on eemaldatud, on keskkonnaministeerium kohustatud jätkama esitatud taotluse menetlust vastavalt seadusandlusele,» ütles All.

Eesti Energia Kaevandused esitas keskkonnaministeeriumile maavara kaevadamisloa taotluse põlevkivi kaevandamiseks Uus-Kiviõlis 2005. aastal ja ministeerium võttis selle toona menetlusse. Samale mäeeraldisele esitasid kaevandamise loa taotlused 2004. aastal VKG ja Riverito. Viimane on Merko Ehituse omanik.

All on varem selgitanud, et 2008. aasta oktoobris kinnitas riigikogu põlevkivi kasutamise riikliku arengukava 2008–2015. Selles seisab, et kuna põlevkivi on taastumatu loodusvara, tuleb Eesti pikaajalise energiaga varustuskindluse tagamiseks piirata põlevkivi kaevandamise mahtu kuni 20 miljoni tonnini aastas.

Antud eesmärgi saavutamiseks nägi arengukava ette maapõueseaduse ja kaevandamislubade andmise tingimuste muutmist. 2008. aasta novembris kehtima hakanud maapõueseaduse muudatus sätestaski põlevkivi aastaseks kaevandamismääraks 20 miljonit tonni. 

«Kui rahuldada 2004. aastal laekunud VKG taotlus Uus-Kiviõlis kaevandamiseks, siis suureneks Eesti aastane põlevkivi kaevandamise maht 25 miljoni tonnini ja Riverito taotluse rahuldamisel suureneks aastane maht 26 miljoni tonnini,» rääkis All.

Ta tõi välja, et Eesti Energia Kaevanduste varu Aidu karjääris ammendub 2012. aastal ja Viru kaevanduse luba peatatakse 2013. aastal.

Seega väheneb hetkel ettevõtte kasutatavate kaevanduste toodang märgatavalt vähem kui viie aastaga. Samas sätestab maapõueseadus uue mäeeraldise andmisel, et kui kehtiva põlevkivi kaevandamise loaga antud varu jätkub kuni viieks aastaks ning loa omanik taotleb uut kaevandamisluba uue mäeeraldise saamiseks, menetletakse nimetatud taotlust eelisjärjekorras, selgitas All.
Lisaks on ministeeriumi sõnul piisavad Eesti Energia Kaevandused olemasolevad maavara kaevandamise maksimaalsed aastamäärad.

Keskkonnaministeeriumi andmetel on Uus-Kiviõli kaevanduse mäeeraldise pindala 6261 hektarit, seal paikneb ligi 208 miljonit tonni kaevandatavat põlevkivi. Kaevanduse maksimaalne aastatoodang võiks olla kuus miljonit tonni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles