Börsidel jätkus langus, väljavaade teadmata

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Börsitabel
Börsitabel Foto: AP / Scanpix

Kuigi mõned analüütikud usuvad, et maailma aktsiaturud võiksid kiiresti kosuma hakata, saab tegelikult langust vältida vaid börsi sulgemisega.


Viimast võimalust kasutas reedel taas Vene finantsjärelevalve, kui sulges mõlemad Moskva börsid. Kauplemist ei alustatudki ja nii ei kukkunud ka börsi­indeks.



Suleti ka Ukraina ja Indo-neesia börsid. Mujal maailmas toimus reedel langus, Euroopa langust ilmselt võimendas teade, et Ukraina ja Venemaa jäävad suletuks.



Nädalavahetusel toimus hulk mõjukaid kohtumisi, kus poliitikud kutsusid ühisele tegutsemisele aktsia- ja rahaturgude stabiliseerimise nimel. Kas neil ka mõju oli, selgub täna varastel hommikutundidel, kui kauplemist alustatakse Aasia börsidel.



Nädalalõpuks Washingtoni G7 (maailma suurimaid tööstusriigid – toim) tippkohtumisele ning Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Maailmapanga aastakoosolekule kogunenud finantsliidrid on oma avaldustes selge sõnaga öelnud, et ei kõhkle turgudele appi tõttamast ja majandusse sekkumast.



Hirmu ja paanika vahel


Reede õhtul tegid G7 rahandusministrid ühise viiest punktist koosneva avalduse, kus lubasid muu hulgas teha kõik vajaliku, et laenu- ja rahaturud lahti sulatada ning takistada oluliste finantsasutuste kokkukukkumist, kirjutas aripaev.ee.



Reedel sulgunud börsidel aga langus jätkus. Londoni FTSE 100 langes päevaga 8,85 protsenti, Saksa Dax 7,01, Pariisi Cac 40 aga 7,73 protsenti.



USA aktsiaturgudel jätkasid reedel rohkem kui nädala kestnud langust Dow Jones ja S&P 500, kuid tehnoloogiaindeksil Nasdaq õnnestus plussi jääda.



Dow Jones ja S&P 500 olid languses kaheksandat päeva järjest, asja pole parandanud ka maailma kaalukate keskpankade kolmapäevane otsus alandada poole protsendipunkti võrra baasintresse. Maailma keskpangad eesotsas Euroopa Keskpanga ning USA Keskpangaga (Fed) alandasid kesknädalal finantsturgude rahustamiseks ühel ajal poole protsendipunkti võrra baasintresse.



Analüütikute hinnangul kõiguvad aktsiaturud endiselt hirmu ja paanika vahel. «Hirm on kihutanud üle kogu Wall Streeti,» võttis asja kokku New Yorgi börsimaakler Dave Henderson.



Langust jätkas reedel ka naftahind, sulgudes New Yorgi novembritehingutes 77,70 dollaril barrelist, mis on vähem kui aasta tagasi.



Dow Jonesi tööstusindeks langes 128,00 punkti ehk 1,49 protsenti, tasemele 8451,19.



Kukub ka Tallinna börs


Tehnoloogiaindeks Nasdaq kerkis 4,39 punkti ehk 0,27 protsenti, tasemele 1649,57 ning S&P 500 langes 9,97 punkti ehk 1,10 protsenti, tasemele 899,95.



Tallinna börs kukkus päevaga kuus protsenti. Suurima, 13,2 protsendi suuruse languse läbis reedel Ekspress grupi aktsia, peatudes 25,82 krooni peal. Silvano Fashion teenis 11,5 protsendi suuruse miinuse ja aktsia hinnaks kujunes 17,99. Veidi alla kümneprotsendises languses oli Tallinki aktsia, mille hinnaks jäi 5,79.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles