Samsung kriisis: tegevjuht sai kriminaalsüüdistuse, kolm tippjuhti lahkusid päevapealt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsungi aseesimees Lee Jae-Yong.
Samsungi aseesimees Lee Jae-Yong. Foto: LEE JIN-MAN/AP/SCANPIX

Lõuna-Korea elektroonikahiiu Samsungi aseesimehele ja veel neljale tippjuhile esitati teisipäeval mitu süüdistust, mille seas on altkäemaksu andmine ja kelmus, teatas prokuratuur.

«Eriprokurörid esitasid täna süüdistuse ettevõtte Samsung Electronics aseesimehele Lee Jae-Yongile ... altkäemaksu andmises, kelmuses, varade varjamises välisriigis ... ja valetunnistuste andmises,» ütles Lee Kyu-Chul, kes on president Park Geun-hyed ümbritsevat korruptsiooniskandaali uuriva meeskonna pressiesindaja.

Prokuratuur esitas teisipäeval süüdistused viiele Samsungi tippjuhile, kolm neist esitasid päevapealt tagasiastumise avalduse.

Ametist lahkunute seas pole maailma suurima nutitelefonide tootja Samsung Electronicsi aseesimeest Lee Jae-Yongi.

Samsung teatas, et «lammutab» firma tulevikustrateegia osakonna, mis koordineeris konglomeraadi tulevasi tegemisi.

Lee võeti vahi alla 16. veebruaril ning süüdistuse esitamine tähendab, et Lee peab peaaegu kindlalt astuma kohtu ette. See asetab küsimärgi alla Lõuna-Korea suurima firma tuleviku.

Ettevõtte sisuline juhtimine on olnud Lee (48) vastutada pärast seda, kui tema isal oli 2014. aastal südamerabandus.

Muu hulgas süüdistatakse Leed pea 40 miljoni dollari ulatuses altkäemaksu maksmises Parki lähikondlasele Choi Soon-silile vastutasuks seadusalaste teenete eest. Lee, keda süüdistatakse ka varastatud varade varjamises, eitab süüdistusi.

Tema kolleegid seisavad silmitsi samade süüdistustega, kuid mitte valetunnistuse andmises.

Skandaali keskmes on Choi, kes väidetavalt kasutas lähisidemeid presidendiga, et sundida kohalikke firmasid «annetama» mittetulundusühingutele pea 70 miljonit dollarit, mille ta seejärel pööras isklikuks kasuks. Samsung oli ühingute suurim doonor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles