Eesti energia hakkab vanadest rehvidest õli välja pigistama (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rehvid.
Rehvid. Foto: Margus Ansu

Eesti Energia tegi veebruaris esimesed katsetused vanadest rehvidest õli tootmise osas ning kui katsed on edukad, plaanib ettevõte rehviõli tootma hakata tänavu teisest poolaastast.

«Tänavu esimesel poolaastal tegeleme katsetega ning teises poolaastas soovime hakata kasutatud autorehvidest õli tootma,» ütles Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter. Tema sõnul on see hea viis vabaneda ühest suurest keskkonnaprobleemist.

«Eestis tekib igal aastal umbes 10 000 tonni kasutatud rehve, mida saaksime kasutada õli tootmiseks,» ütles ta. Rehve saab energiaks töödelda ligi 5000 tonni aastas ka Iru jäätmepõletusjaamas.

Eesti Energia on vanu rehve ostnud katsete jaoks hankega, kuid tulevikus võib Eesti Energia hakata ka rehve ise ümber töötlema. Kui rehvihakke lisamine põlevkivile ei suurenda õhuheitmeid ega mõjuta toodangu kvaliteeti, siis on ettevõttel tulevikus võimalus kasutada kõik Eestis tekkivad vanad rehvid õli tootmiseks.

Mööduunud aasta septembris ütles Eesti Energia juhatuse liige Margus Vals, et varasemad katsed on olnud julgustavadning kindluse saamiseks testib ettevüte nüüd tööstuslikus koguses rehvidest õli tootmist, lisades põlevkivile kuni 10 protsenti purustatud vanu rehve.

Eesti Energia partnerid katsete läbiviimisel on TTÜ, Ramboll Finland ja AF Consulting.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles