Toomas Tamsar: palgad ei saa enam kaua samas tempos tõusta (2)

Toomas Tamsar
, Tööandjate keskliidu juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tamsar.
Toomas Tamsar. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eksportiva töötleva tööstuse kasumlikkuse langus ja investeeringute vähenemine teevad murelikuks, kirjutab  Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Toomas Tamsar.

Kaubandusel läheb hästi, sest palgakasv on kiire ja Eesti inimestel on võimalik rohkem tarbida. Kuid pikas perspektiivis ei ole see jätkusuutlik, kui tööstus ja eksport ei suuda järele tulla. Ja palgad ei saa enam kaua samas tempos tõusta, sest see sööb meie ettevõtete investeerimisvõimet.

Kui tööstuse kulud kasvavad pikka aega kiiremini kui tootlikkus ja kasum, on tagajärjeks majanduskasvu aeglustumine ja Eesti konkurentsivõime vähenemine. Siin on nüüd väga oluline, et valitsus ei teeks rutakate otsustega ettevõtluskeskkonda halvemaks ega murendaks enam nii kohalike ettevõtjate kui ka välisinvestorite kindlustunnet. Eesti lihtne ja läbipaistev maksusüsteem ja ettevõtete tulumaksuvabastus on loonud hea investeerimiskeskkonna. Seda tuleb hoida.

Mida saaks valitsus eelneva valguses ette võtta olukorra parandamiseks?

Esmajoones – mis kõige tähtsam – hoiduda tegevustest, mis suurendavad ettevõtjate ebakindlust veelgi. Näiteks järjekordsed ootamatud ja ettevõtjatele negatiivse mõjuga maksupöörded, mille esimene laine oli eelmise aasta lõpus ja uued ideed, näiteks panditulumaks, on täna juba laual.

Samuti ei tohiks ettevõtjatele peale panna täiendavat halduskoormust – alates pakendiaktsiisist ja lõpetades plaaniga sundida ettevõtjaid seoses võrdõiguslikkuse tagamise vajadusega tegema auditeid.

Teiseks viia energiahind tööstusele konkurentsivõimeliseks – meie tööstused on naaberriikidega võrreldes selgelt ebavõrdses olukorras ja seda just energia riigipoolse kõrge maksustamise tõttu. Elektriaktsiisi tuleb suurtööstustele langetada ja gaasiaktsiisi ei tohi neile tõsta, sest juba praegu on energia hinnad neile liiga kõrged.

Kolmandaks suurendada tööjõupakkumist läbi selle, et muuta tööturu regulatsiooni paindlikumaks. Samuti muuta välismaalt oskustöötajate palkamist veelgi lihtsamaks, sh kaotada sisserände piirarvu. Siin on põhjust nii eelmist kui ka praegust valitsust ka kiita – samme selles suunas on astutud, kuid tuleks olla veelgi ambitsioonikam.

Neljandaks tuleb investeeringute toetamiseks senisest enam riiklikku teadus- ja arendustegevust kujundada lähtuvalt ettevõtlussektori vajadustest.         

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles