Eesti ettevõtete kasumid vähenevad

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enim investeerisid tööstusettevõtted
Enim investeerisid tööstusettevõtted Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Esialgsetel andmetel oli 2016. aastal ettevõtlussektori kogukasum 2,7 miljardit eurot, mis oli 10 protsenti väiksem kui aasta varem, teatab statistikaamet. Ettevõtlussektori kogukasum vähenes teist aastat järjest.

Võrreldes 2015. aastaga vähenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid kaubandus- ja energeetikaettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim töötleva tööstuse, kinnisvara- ning veonduse ja laonduse ettevõtted. Töötleva tööstuse kasum vähenes 2015. aastaga võrreldes kolmandiku võrra, mõjutatuna põhiliselt ekspordile suunatud kütteõlide, metalltoodete ja puidutööstuse kasumite vähenemisest.

Ettevõtted müüsid 2016. aastal kaupu ja teenuseid 50,2 miljardi euro eest ehk 2 protsenti rohkem kui aasta varem. Enim suurenes müügitulu kunsti, meelelahutuse ja vaba aja tegevusalal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandusettevõtete müügitulu suurenes 4 protsenti, mõjutatuna põhiliselt müügitulu suurenemisest sõiduki- ja jaekaubanduses. Töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu suurenes varasema aastaga võrreldes 2 protsenti.

Ettevõtete kulud suurenesid 2015. aastaga võrreldes 3 protsenti, sealhulgas tööjõukulud 5 protsenti.

Tööga hõivatud isikute ja töötatud tundide arv suurenes vastavalt 3 protsenti ja 1 protsenti.

Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli 2016. aastal keskmiselt 21 600 eurot hõivatu kohta ehk 2 protsenti väiksem kui aasta varem.

Ettevõtete investeeringud vähenesid neljandat aastat järjest. Ettevõtted investeerisid 2016. aastal 2,0 miljardit eurot, mis on 12 protsenti vähem kui aasta varem. Sarnaselt 2015. aastaga investeeriti põhiliselt masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse.

Suurimad investeerijad olid töötleva tööstuse, kaubandus- ning veondus- ja laondusettevõtted, kes tegid poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes 2015. aastaga suurenesid investeeringud arvutisüsteemidesse ja transpordivahenditesse. Ülejäänud investeeringud vähenesid, neist enim investeeringud ehitiste soetamiseks.

2016. aasta IV kvartalis müüsid ettevõtted kaupu ja teenuseid 13,2 miljardi euro eest, mis oli 4 protsenti rohkem kui aasta varem samal ajal. Ettevõtted investeerisid IV kvartalis 612 miljonit eurot ehk viiendiku vähem kui 2015. aasta IV kvartalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles