Merkel: vaid riik saab taastada usalduse finantsturgudel

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: Reuters / Scanpix

Saksamaalt võib oodata järgmisel nädalal sadadesse miljarditesse eurodesse ulatuva väärtusega päästeplaani pankadele, liidukantsler Angela Merkeli sõnul saab vaid riik taastada usalduse pankadevahelisel laenuturul.


«Vaid riigi tegutsemine saab taastada vajaliku usalduse,» tsiteeris AFP liidukantsler Angela Merkeli sõnu.

«Me ei tee seda pankade huvides, tegutseme inimeste huvides,» ütles Merkel.

Päästeplaani detaile pole veel avaldatud, ent vihjatakse sellele 15 eurotsooni riiki võtavad omaks Suurbritannia meetmed, millega garanteeritakse pankadevahelisi laene ning omandatakse osalusi pankades.

Oodatakse, et Saksamaa valitsus garanteerib 300 kuni 400 miljardi euro (4,7 kuni 6,3 triljonit Eesti krooni) ulatuses pankadevahelisi laene ning annab aktsiate vastu uut kapitali.

AFP Berliini allikad väidavad, et Merkeli juhitav valitsuskabinet arutab päästeplaani esmaspäeval eesmärgiga saada see parlamendis seadustatud nädala lõpuks.

Suurimate probleemide ees ei seisa väidetavalt mitte erapangad, nagu Deutche Bank, vaid hoopis liidumaade kontrolli all olevad 16 maapanka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles