Euroopa Komisjon taaselustab ühtse maksubaasi idee

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu riikide lipud.
Euroopa Liidu riikide lipud. Foto: SCANPIX

Pärast reedest EL-i ülemkogu on taas aktuaalseks muutunud Euroopa ettevõtte ühtse maksubaasi idee, mida on tulemusteta arutatud kümme aastat ja mille kohta komisjon kavatseb teha uued ettepanekud.

Selle plaani kohaselt saaksid EL-i firmad kasutada ühtset maksurežiimi, selle asemel et igas riigis tegemist teha eri maksusüsteemiga.

See teema kerkis teravalt üles EL-i ülemkogul, kus mitmed riigid heitsid ette Iirimaale liiga madalat, 12,5-protsendilist ettevõtte tulumaksu samal ajal, kui Iirimaa saab EL-ilt ja IMF-ilt 67,5 miljardi eurose abipaketi.

Iirimaa uus peaminister Enda Kenny keeldus EL-i ettepanekust, mille kohaselt soovitati Iirimaal tõsta ettevõtte tulumaksu ja vastutasuks lubas EL langetada Iirimaale antava laenu intressi. Kõige rohkem avaldas Iirimaa peaministrile survet Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy. Kenny vastas, et ettevõtte madal tulumaks aitab riigil kiiremini finantskriisist välja tulla.

Eurotsooni 17 riigi keskmine ettevõtte tulumaks on 25,7 protsenti.

Prantsusmaa ja Saksamaa pooldavad EL-is ettevõtte ühtse maksurežiimi loomist. Kuna Iirimaa on selle vastu, siis ütles Euroopa Komisjoni maksuvolinik Algirdas Šemeta, et komisjoni ettepanekul ei ole midagi tegemist Euroopa maksude ühtlustamisega. Tema sõnul on komisjoni eesmärgiks võimaldada firmadel, mis tegutsevad rohkem kui ühes EL-i liikmesriigis, vähendada halduskulusid ja topeltmaksustamist ning kasutada ühtset maksustatava tulu arvestamise süsteemi.

Komisjon tahab muuta ettevõtte ühtse koondmaksubaasi (Common Consolidated Corporate Tax Base) vabatahtlikuks.

EL-i järgmisel tippkohtumisel 24. ja 25. märtsil tuleb maksuteema jälle arutusele.

EL-i liidrid kiitsid reedel heaks euro pakti, mis peab suurendama Euroopa konkurentsivõimet ja tugevdama ühisraha.

Oma lõppotsuses lubasid EL-i liidrid jätkata ettevõtte ühtse maksubaasi arendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles