Ettevõtjad: uuel juhil tuleb EAS loputuste lainest välja tuua

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pandipakend juht Rauno Raal
Eesti Pandipakend juht Rauno Raal Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) uuel juhil Alo Ivaskil seisab ees suur väljakutse asutusele uus hingamine anda ning see eeldab nii osava strateegi kui taktiku võimeid ja riskide võtmist, leiavad Eesti ettevõtjad.

«EAS-is töötab väga palju väga tugevaid spetsialiste, kes ei ole vähemalgi määral süüdi läbi elatud raputuse ja loputuse laines, seega on kindlasti uue juhi üheks kiireks ülesandeks nii sisemiselt kui välimiselt tekitada uus hingamine, mis võimaldab EAS-i töötajatel taas selja sirgu ajada ja maksimaalselt anda oma panus konkurentsivõimelisema Eesti heaks,» ütles Rauno Raal Postimehele.

Tervikuna on Eesti majanduse 2.0 staatusesse viimisel Raali hinnangul kaks olulist komponenti - innovatsioon ja eksport, mille edendamisel on EAS-l suur roll.

«Nutikus tuleb ülesse leida ja uudseks tooteks, teenuseks vormida. Kuid sellest üksi ei piisa, ruuporiga tuleb mööda maailma ka ringi käia ja rõõmusõnumit kuulutada, mida ettevõtjad piisava mõjususega üksi teha ei suuda,» sõnas Raal.

Tema sõnul on misiganes ettevõtte ja  organisatsiooni löögivõime taga säde tema inimeste silmis ehk juhi üks ülesannetest on tagada keskkond, mis võimaldab meeskonnal maksimaalselt luua.

Volkov: EAS-i juhil on võimalik teha imesid

Reklaamiettevõtja Joel Volkovi hinnangul on EAS-i juhi amet erakordselt keeruline, kuna nõuab üheaegselt strateegi ja taktiku võimeid.

«Mitmedki head mehed on pidanud alla vanduma sellele pidevale mõõtkavade vahel zoomimisele. Lisaks veel erinevate huvigruppide surve erinevate sektorite või tegevuste soosimiseks. Väga keeruline positsioon, mida lisaks EU direktiividele suunatakse uue ja sisuliselt lõpuni välja kujunemata ministripositsiooni poolt,» ütles Volkov.

«Omalt poolt sooviksin, et uus EAS-i juht oleks Eesti avatud ja liberaalse ettevõtluskeskkonna atašee nii sise- kui välisriiklikult. EASi juhil on vahendid, mida targalt valitsedes on võimalik teha imesid. EAS-i juht peab ettevõtlusministrile olema partner sama moodi, nagu väga hea produtsent heale artistile - toob kunstniku vajadusel maapeale või vastupidi - utsitab edasi liikuma ja panuseid tõstma,» lisas reklaamiettevõtja.

Volkovi hinnangul on selge see, et täna on EAS ja ettevõtlusminister sisuliselt lahutamatu kooslus ning parem oleks, kui see kooslus toimiks hästi, avatult ja väärtust loovalt.

«Vahel on selleks vaja võtta ka riske - ma arvan, et seda võiks meie riik just ettevõtlusvaldkonnas oluliselt rohkem teha. Hoolimata ajakirjanduse skandaalijanust. Teadlikult võetud ja kaalutud riskid on alati õigustatud ning enamasti viivad need asju edasi, mitte tagasi,» sõnas Volkov.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nõukogu valis eile 69 kandidaadi sealt üksmeelselt EASi uueks juhatuse esimeheks Alo Ivaski. Ivask asub ametisse alates 20. märtsist.

Uus juhatuse esimees Ivask leidis, et EAS on õigustatult avaliku huvi kõrgendatud tähelepanu all, kuid kahjuks ei ole alati meediast välja tulnud, et EAS on teinud asendamatut tööd mitmetes valdkondades ning tegemist on väga tugeva Eesti ekspordi arendajaga.

Enne meeskonnaga koostööd alustamata on veel raske öelda, kuidas me täpselt EASiga edasi läheme, aga minu soov on jätkata suunda kasvatada EASist toetuste jagaja asemel ettevõtluse kompetentsikeskus,» ütles ta pressiteate vahendusel.

EAS-i eelmise juhatuse esimehe Hanno Tombergi kutsus EAS-i nõukogu oma kohalt tagasi pärast president Toomas Hendrik Ilvese ettevõtte OÜ Ermamaa rahatagastuse skandaali puhkemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles