MKM: veebruaris ekspordi ja impordi kasvutempo aeglustub

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Airi uus lennuk.
Estonian Airi uus lennuk. Foto: Gert D. Hankewitz / E24

Veebruaris on oodata kaubavahetuse mahtude suurenemist. Samas ekspordi ja impordi aastane kasvutempo võib mõnevõrra aeglustuda, sest võrdlusbaas on kõrgem, märgib majandusministeeriumi majandusanalüüsi talituse peaspetsialist Merike Riipinen jaanuarikuu väliskaubanduse statistika kommentaaris.

Riipinen märkis, et kui 2010. aastal toimus kaubavahetuse mahtude taastumine eelkõige välisnõudluse kiire arengu tulemusena, siis tänavu jaanuaris ületas üle pika aja impordi aastane kasvutempo ekspordi kasvutempot. «Ka sisenõudlus on hakanud vähehaaval kosuma, mida kinnitas jaanuaris jõudsalt suurenenud uute autode müük,» tõdes ta. Transpordivahendite impordi kiire kasvu taga oli samuti kahe Estonian Airi uue lennuki sisseost.

Eelmise aasta detsembriga võrreldes kahanes eksport 12 protsenti ja import 3 protsenti. Sesoonsusest tingituna on tavapäraselt jaanuarikuu kaubavahetus jäänud alla eelmise aasta detsembrile, vaid üksikutel aastatel ei ole toimunud mahtude vähenemist. Ekspordi suurema languse taga oli osaliselt ka mullu detsembrikuus toimunud ühekordne suuremahuline tsisternvagunite müügitehing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles