Comarket: Tere kuritarvitab oma seisundit

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Comarketi pood.
Comarketi pood. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Comarketi juhatuse teatel kuritarvitab Tere, kel piimaturust vähemalt 40-protsendiline osalus, oma positsiooni ära.

«Arvestades Tere AS-i suurt turuosa ning tema võimet suruda, klientide vastuväiteid ja konkurentide tegevust arvestamata, klientidele omapoolseid hinnamuutusi peale, on selge, et Tere AS omab Eestis joogipiima müügi kaubaturul ja linnapiimatoodete müügi kaubaturul üldisemalt turgu valitsevat seisundit (turgu valitsevat seisundit eeldatakse, kui ettevõtja turuosa on vähemalt 40 protsenti). Konkurentsiseaduse § 16 tulenevalt ei ole turgu valitsevat seisundit omaval ettevõtjal õigust põhjendamatult kauba müümisest keelduda, kusjuures eriti range on nimetatud keeld suhetes pikaajaliste klientidega,» kirjutasid Comarketeid haldava ABC Supermarketsi juhid pressiteates.

«Seejuures on oluline märkida, et konkurentsiõiguslikult loetakse müümisest keeldumiseks ka ettepanekut müüki jätkata sellistel tingimustel, mille kohta on teada, et need ei ole kliendile kuidagi vastuvõetavad.»

Comarketsi teatel muutis Tere 1. märtsist ühepoolselt seniseid müügitingimusi, kaotades kokkuleppehinnad. «Tere hinnakirjahinnad on aga nii kõrged, et enamasti ületavad jaehindu kauplustes. Seega oli Tere AS kindlasti teadlik, et sellistel tingimustel ei ole toodete tarnimise jätkumine ABC Supermarkets AS-ile kuidagi vastuvõetav.»

Kui Comarket selle peale Tere toodete valikut Comarketi kauplustes piiras ning kliente selle põhjustest teavitas, otsustas Tere AS 11. märtsil senise tarnelepingu päevapealt lõpetada.

«Tere AS i kui turgu valitsevat seisundit omava ettevõtja selline käitumine ABC Supermarkets AS-i kui pikaajalise lepingupartneri suhtes kujutab endast turgu valitseva seisundi kuritarvitamist. Juhul, kui Tere AS viidatud tegevust koheselt ei lõpeta, kaalub ABC Supermarkets AS konkurentsiameti poole pöördumist.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles