Rakvere lihatööstus sai Uus-Meremaa turul jala ukse vahele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere lihakombinaat
Rakvere lihakombinaat Foto: Tairo Lutter

Eelmise aasta kevadel saadeti Rakvere lihakombinaadist Uus-Meremaale proovikonteiner ja nüüdseks on jõutud esimeste n-ö päristellimusteni. Igakuine eeldatav müügimaht on 100 tonni kuus.

«Vastavalt Euroopa Liidu ja Uus-Meremaa kaubandusleppele saatsime eelmise aasta kevadel Rakvere lihakombinaadist Uus-Meremaale proovikonteineri külmutatud sealihaga,» rääkis HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere. Kuna kvaliteet vastas kohaliku turu nõudmistele, siis on nüüd ka esimesed tellimused sellele järgnenud.

Rakvere lihatööstus müüb sealiha hulgimüügiga tegelevatele ettevõtetele, kelle kliendid on kohalikud toidutööstused ja restoranid. «Nende ootused on eelkõige saada stabiilselt kõrge kvaliteediga toorainet. Teatavasti on Uus-Meremaa maailmas tuntud kui kvaliteetse lamba- ja veiseliha tootja ning seetõttu on eestimaisele sealihale suur tunnustus läbida Uus-Meremaa range kvaliteedinõuete kontroll,» märkis Mere.

Tema sõnul on Uus-Meremaa puhul tegemist atraktiivse ekspordituruga. Meretransport Eestist sinna kestab kaks kuud, kuid samas pole sugugi kallim kui autotransport näiteks Lõuna-Euroopasse.

«Lisaks on meil nendega vastupidised aastaajad, mis loob lisavõimalusi erinevate lihatükkide müügiks ka sel ajal, kui meil endal näiteks talvisel või suvisel ajal mõnele tükile nõudlus puudub,» lausus Mere.

Rakvere tooted kuuluvad HKScan Estonia tootevalikusse. HKScan Estonia on Eesti suurim toiduainetööstusettevõte, mis kuulub HKScani kontserni. Viimane on Põhjamaade lihatööstuste kontsern, mis toodab ja turustab erinevate kaubamärkide all sea-, veise, linnu- ja lambaliha, töödeldud liha ning valmistoite.

HKScani kliendid on jaemüügi ja toitlustusega tegelevad ettevõtted, tööstused ning ekspordisektorid. Kontserni, mis ekspordib oma tooteid pea 50 riiki, koduturud asuvad Soomes, Rootsis, Taanis ja Baltimaades. HKScani netokäive oli 2016. aastal 1,9 miljardit eurot ja kontsernis töötab ligikaudu 7300 töötajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles