Padar ja Lipstok Washingtonis: halbu üllatusi ei tule

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Eesti sõltub üleilmses finantskriisi ajal teistes riikides tehtud otsustest, aga halvad üllatused meid ei oota ja keegi «rehepappi ei tee».


Nii kinnitasid laupäeval Washingtonis rahandusminister Ivari Padar ja Eesti Panga president Andres Lipstok, kes osalevad Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Maailmapanga aastakoosolekutel, kirjutab

aripaev.ee

.

Andres Lipstok ütles, et kuna meie suurpankade emapangad on Rootsis, Taanis ja Soomes, siis sõltuvad lahendused meie jaoks just sealt tulevatest otsustest.

Eesti saab vaid tagada oma kodanike hoiused ning selle suunas tegi valitsus paar päeva tagasi ka ainuõige sammu, kui tõstis tagatud hoiuste piirmäära 20 000 eurolt 50 000 eurole.

«Meie ülesanne on tagada meie hoiustajate raha,» sõnas Lipstok. «Pankade tegutsemise tagamine on nende riikide asi, kus emapangad asuvad.»

Ivari Padar andis mõista, et me ei pea ennast finantskriisis teiste riikide poolt ohustatuna tundma ning arvama, nagu teeksid teised meie arvelt endale kasulikke otsuseid. «Rehepappi ei tehta,» märkis Padar, kelle sõnul ei võta Rootsi valitsus kindlasti vastu ühtegi meile ebameeldiva üllatusena tulevat otsust.

Eesti esindajate sõnul ongi usalduse taastamine Washingtonis toimuvatel tippkohtumistel kõige olulisem teema. «Valitsused loovad laia usaldusbaasi, käituvad grupina,» kirjeldas Padar, kelle sõnul turgude usalduse võitmine võtab aega, kuid on ometi toimumas.

Sellega peegeldas rahandusminister oma USA kolleegi Hank Paulsoni sõnu, kes samuti Washington Postile kinnitas, et kõik arenenud riigid sõltuvad täna üksteisest rohkem kui iial varem: ühe tugevus on abiks kõigile, ühe nõrkus haavab kõiki teisigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles