Aeg osta lapsele «vana» iPad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil arvutisõber tutvumas uue iPadiga eelmisel reedel New Yorgis
Pildil arvutisõber tutvumas uue iPadiga eelmisel reedel New Yorgis Foto: SCANPIX

Kuna tehnoloogiafännid tähistavad sel nädalavahetusel Apple'i iPad 2 tulekut, käib kasutatud elektroonika turul ülimalt vilgas tegevus – esimese põlvkonna «tahvlite» rahakstegemine.

EBay uus teenus Instant Sale, mis populaarse elektroonika eest otsekohe raha pakub, täheldab kasutatud iPadide pakkumiste vallas 800-protsendilist kasvu – alates hetkest, mil Apple andis teada tahvelarvuti värske versiooni poodidesse ilmumise aja.

Traditsioonilise oksjoni-protseduuri müük aga kasvas sel nädalal 7700 peale. Eelmisel nädalal läks vanu iPade kaubaks 3300 tükki.

Mõlema müügikanali näitajad peaksid eelolevatel nädalatel oluliselt kasvama.

«Igatahes tähendab see Apple’i poolt vallandatud uue vidina hullustus seda, et inimesed üritavad praegusest omandist parima väärtuse välja pigistada,»  ütles eBbay.

Kasutatud iPadide hinnad on turu kasvades langenud. Kui möödunud nädalal oli eBays keskmine hind 531 dollarit, siis sel nädalal juba 484 dollarit. Aga Apple’i enda tühjendusmüügi-saidil on mõned iPadid lausa 399 dollariga üleval.

Tarbeelektroonika jaemüüja CExchange’i tegevjuht Scott Nordhaus, kes eBay kiirtagasiostu-programmi haldamisega tegeleb, ütles: «Peamiselt mängib siin rolli inimeste teadlikkus. Ma ei usu, et Apple eriti pingutaks, et oma toodete värskendusi promoda.»

Nordhausi sõnutsi on pruugitud elektroonika turul viimase aasta-paariga suur buum tekkinud, paljuski tänu suurte jaemüüjate uutele programmidele.

Kasutatud elektroonika turgu olevat raske mõõta, kuid  Nordhaus pakub vähemalt 1 miljard dollarit. Ta ütleb, et nende firma käive on viimase aastaga oluliselt kasvanud – eriti tänu nutitelefonide üha sagedasemale «uuenemisele».

Nüüd vahetavad tarbijad telefone välja kuue-kaheksa kuu tagant. Veel suhteliselt hiljuti toimus see tegevus aga 14-16 kuu tagant.

«Paljud varajased iPadi-fännid mõistavad, et vanas vidinas on väärtust veel palju ja nad tõttavad seda eBays rahaks tegema,» ütles Nordhaus ja lisas, et iPadid on turul suures hinnas.

Lõuna-California kinnisvaramaakler ja Apple’i fänn Tony Accardo avastas tagasiostu-programmi võlud esmakordselt siis, kui vahetas oma iPhone 3 Radio Shacki Trade & Save programmi vahendusel uue iPhone 4 vastu – ja vaid 50 dollarit peale pidi maksma.

Nüüd on tal üsna kindel nõu sooritada samalaadne liigutus ka oma iPadiga ja seda just eBay kaudu.

«Varem läks ikka nii, et vana asi sai naisele või jäi sahtlisse vedelema,» tunnistab ta. «Aga kui ma vana iPadi asemele uue saan ja vaid paarsada dollarit peale pean maksma, siis on mul ju hästi läinud.»

Pruugitud kaup tundub ahvatlev ka neile, kes ei tahaks uute riistapuude eest täishinda maksta ning oleksid päris rõõmsad, kui aasta vanuse seadme suure allahindlusega kätte saaksid.

Härra Accardo näiteks plaanib osta tütrele kasutatud tahvelarvuti. Tütreke on 2 aastat vana ja talle meeldib väga issi iPadi ekraanilt Dora the Exploreri (Maadeavastaja Dora) saateid vaadata.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles