Tootsi tuulepargi õigeaegne valmimine seisab savijalgadel (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootsi Suursoosse plaanitav Eesti Energia tuulepark
Tootsi Suursoosse plaanitav Eesti Energia tuulepark Foto: Postimees

Ringkonnakohus otsustas eile jätta Tootsi tuulepargi vaidlusele esialgse õiguskaitse kehtima. See tähendab, et järjest ebatõenäolisemaks muutub Eesti Energia plaan hakata tuuleparki juba ehitama, et see valmiks aastaks 2020 nagu plaanitud.

«Tallinna ringkonnakohus tegi eile, 16. veebruaril määruse, millega jättis vabariigi valitsuse ja AS Eesti Energia määruskaebused rahuldamata ja Tallinna halduskohtu 19. jaanuari määruse muutmata,» ütles Postimehele kohtu pressiesindaja Anneli Vilu.

Valitsus läbi rahandusministeeriumi ja Eesti Energia esitasid 3. veebruaril ringkonnakohtule kaebuse, millega soovisid Tallinna halduskohtu 19. jaanuari otsuse tühistamist, kuna selle otsusega pikendas kohus esialgse õiguskaitse abinõusid Tootsi tuulepargi maa-ala puudutava vaidluse lõpuni.

Otsust ei saa edasi edasi kaevata

«Ringkonnakohus leidis, et määruskaebuste väited ei anna alust halduskohtu määruse tühistamiseks ja esialgse õiguskaitse abinõude lõpetamiseks,» ütles Vilu. Sellega on vabariigi valitsuse 9. detsembri 2016. aasta korraldus nr 404 kehtivus peatatud. Selle korraldusega eraldas riik siis Tootsi Suursoo ala Eesti Energiale 4,1 miljoni euro eest.

Ühtlasi lisas Vilu, et seda otsust ei saa edasi kaevata. See tähendab, et tuuleettevõtete ja riigi vaidlus selles osas, kas Tootsi Suursoo ala eraldamine Eesti Energiale 4,1 miljoni euro eest oli õiguspärane või mitte, jätkub nüüd halduskohtus.

Vaidluses riigiga Eesti suurimat tuuleenergia tootjat Nelja Energiat esindav Soraineni vandeadvokaat Allar Jõks ütles, et kuivõrd see vaidlus läbi kõigi kohtuastmete võib kesta aastaid, siis tähendab värske ringkonnakohtu otsus seda, et selle aja jooksul ei saa Eesti Energia tuulepargi rajamisega edasi liikuda.

Valitsus võiks teha riigimeheliku otsuse

Vandeadvokaat Allar Jõks. Foto: Sander Ilvest
Vandeadvokaat Allar Jõks. Foto: Sander Ilvest Foto: Sander Ilvest / Postimees

Tema sõnul on valitsusel nüüd kaks võimalust. «Üritada kinnistuid ükskõik, mis hinnaga Eesti Energiale «mängida» ja pidada selle nimel aastaid kohtuvaidlusi lootuses, et ehk kohus jätab kaebuse rahuldamata,» lausus vandeadvokaat ühe lahenduse osas.

Teine võimalus on Jõksi sõnul aga hingata sügavalt sisse ja välja, tunnistada kehtetuks vaidlusalune korraldus ja alustada otsast nii, et kõiki tuuleenergia tootjaid, sh riigiettevõtet koheldaks võrdselt. «Ei peaks olema keeruline arvata, milline lahendus oleks riigimehelik,» märkis vandeadvokaat. 

Vaidluses Eesti Elekter ASi esindav Cobalti vandeadvokaat Silja Holsmer lisas, et oluline on esile tuua ka ringkonnakohtu seisukoht, milles märgiti, et kaebajatel on esialgse õiguskaitse vajadus, kaebuseid ei saa pidada perspektiivituteks ning esialgse õiguskaitse vastu ei räägi ka ülekaalukad avalikud või puudutatud isiku huvid.

Ka rõhutas ta ringkonnakohtu põhjendust, et esialgse õiguskaitse abinõu mittekohaldamisega muutuks edasine kohtumenetlus kaebajate seisukohalt kasutuks.

Kinnitab eraettevõtete õigust

ASi Raisner kohtuvaidluses esindava advokaadibüroo Derling partneri Piret Blankini sõnul kaitseb ringkonnakohtu otsus Eesti ettevõtete õigust osaleda ausas turukonkurentsis suure riigiettevõttega. 

«Väärtusliku maa andmine riigiettevõttele ilma enampakkumiseta kahjustaks vaba konkurentsi ja teisi turul tegutsevaid ettevõtteid. Õiguskaitse kohaldamine näitab, et kohus nõustub selle seisukohaga. Ausa konkurentsi põhimõte peab olema tagatud isegi siis, kui ühe osapoole aktsionäride esindajaks on rahandusminister,» sõnas Blankin pressiteate vahendusel. 

Ta lisas, et AS Raisner eesmärk on ausa konkurentsi saavutamine, et kõigil turuosalistel oleks võrdsed võimalused läbi enampakkumise.

Sisuline arutelu alles ees

Kristina Haavala rahandusministeeriumi pressiosakonnast rõhutas aga, et ringkonnakohtu määrus puudutab ainult esialgselt õiguskaitset ja asja ennast siiski veel sisuliselt arutatud ei ole. «Asja hakkab sisuliselt arutama Tallinna halduskohus märtsis,» märkis ta.

Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter. Foto: Mihkel Maripuu
Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter. Foto: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigile kuuluva energiaettevõtte Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter ütles, et ettevõte jätkab siiski tööd, et tuulepark õigeaegselt valmis saaks. «Oleme tegelenud arendusega aastast 2011, ükski ettevõte peale Eesti Energia ei ole astunud sisulisi samme Tootsi suursohu tuulepargi rajamiseks,» lausus Eesti Energia juht.

Tema sõnul hakkasid konkurendid tuulepargi vastu huvi tundma alles siis, kui neile sai selgeks, et rajatav tuulepark vähendab tuuleenergia tootjatele makstavat senist toetusmäära. «Samas tarbijad võidavad, kui lisandub uus tootja - Eestis toodetaks rohkem taastuvenergiat, samal ajal jääb taastuvenergia tasu elektritarbijale samaks,» märkis Sutter.

Riigi otsuse eraldada Tootsi Suursoo tuulepargi rajamiseks Eesti Energiale 4,1 miljoni euro eest on kohtus vaidlustanud Nelja Energia gruppi kuuluvad tuuleenergia ettevõtted VV Tuulepargid OÜ, OÜ Aseriaru Tuulepark, OÜ Pakri Tuulepargid, Hanila Tuulepargid OÜ ja Nelja Energia AS, lisaks Eesti Elekter AS ning AS Raisner ja Hans Teiv. Viimane on muuhulgas ka tuuletehnoloogia liidu juhatuse liige.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles