Lama-aegne minister: Soome majandust ootavad räägitust süngemad ajad

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Soome majandust ootab senistest ametlikest ennustustest märksa pikem ja sügavam langus, pelgab eelmisel langusajal rahandusministri ametit pidanud Iiro Viinanen.


Kriis maailmamajanduses võib kahandada eksporti paljudes majandusharudes ning kasvatada tööpuudust, ütles Iiro Viinanen intervjuus ajalehele

Etelä-Suomen Sanomat

.

Soomes oli majanduslangus (soome keeles lama) 1990-1993. Sisemajanduse kogutoodang vähenes 13 protsenti ja töötus kasvas 18 protsendini. Kokomuse liige Iiro Viinanen oli Soome rahandusminister 1991-1996.

Võrreldes praegust olukorda lama-ajaga ütles Viinanen, et toona tekkis kriis Venemaa suunalise kaubavahetuse kokku kukkumise tagajärjel, aga nüüd langeb koormus paljudele erinevatele suundadele.

Soome valitsuse rahustavaid avaldusi kommenteerides ütles Viinanen, et loomulikult pole paanika külvamiseks põhjust, ent samas tuleks tõsiasjadest ausalt rääkida, et inimesed ei teeks hädas olles mõtlematuid otsuseid. Soome tarbijad võivad tema hinnangul elada nagu enne, aga ülemääraseid laenuriske ei tohi võtta.

Viinase sõnul on majanduslanguse märke olnud näha juba aasta aega muuhulgas ehituse kahanemises ning metsatööstuse kriisis.

Viinanen soovib, et tõsiasjadest räägitaks. Ta oletab, et järgnevate nädalate jooksul alandatakse majanduskasvu ennustusi ning räägitakse nulli piiril olevast kasvust.

Viinase sõnul on üleilmsel finantskriisil tõsised tagajärjed ka Soome jaoks.

Iiro Viinanen peab praegu pensionipõlve Lahtis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles