Venemaa taastas Eesti toiduainetöösturite ekspordiload (16)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa.
Venemaa. Foto: Scanpix/Alexey Malgavko

Kuigi Venemaa keelas alles veebruari alguses Eesti toiduainetööstuse ettevõtetel riiki oma toodangut müüa, taastas sealne toidu- ja veterinaaramet täna ootamatult ekspordiload. 

Venemaa toidu- ja veterinaarjärelevalvega tegeleva asutuse Rosselhoznadzor ametliku veebilehe andmetel on Eesti toiduainetööstuse ettevõtete ekspordiload taastatud, teatas Eesti veterinaar- ja toiduamet. 

Endiselt jäid loata ettevõtted, mis pole Venemaale kaupa eksportinud  kolme viimase aasta jooksul või kauem.

Eesti amet andis sel nädalal teada, et Rosselhoznadzor võttis hiljuti Venemaale ekspordiks luba omavate ettevõtete nimekirjast maha enamiku Euroopa Liidu toiduainetööstuse ettevõtteid, sealhulgas enamiku Eesti ettevõtteid.

Nimekirjast eemaldati ettevõtted, mis pole Venemaale kaupa eksportinud enam kui kolme viimase aasta jooksul. Teiste ettevõtete puhul luba peatati. 

Mis on Venemaa heitliku käitumise taga? Veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda ütles, et seda on keeruline kommenteerida. Kui ekspordilubade peatamist võib seletada Vene poole vastureaktsiooniga lääne majandussanktsioonidele, siis lubade taastamine tekitab hämmeldust, märkis ta.  

Samas on ekspordilubade taastamine butafooria, kuna paljudele Eesti firmadele kehtivad nagunii Venemaa vastusanktsioonid, mistõttu ei saa nad sinna oma tooteid müüa. 

Seega on ekspordiloa taastanud 27 Eesti ettevõtet, kelle hulka kuuluvad Uvic AS, Biotech Plus OÜ, AS HKScan Estonia, Saaremaa Lihatööstus OÜ, AS Salvest, AS E-Piim tootmine Järva-Jaani Meierei, Põltsamaa Meierei, AS Maag Piimatööstus, OÜ Estover Piimatööstus, Tere AS, Valio Eesti AS Laeva Meierei, AS Gramus, AS Kajax Fishexport, AS Kihnu Kala, AS Maseko Konservitehas nr 2, AS Maseko Narva Kalamajand, AS Reyktal, DGM Shipping AS, Eesti Kalapüügiühistu TÜ, Eesti Traalpüügiühistu, OÜ Morobell, OÜ Profit Pluss, OÜ Vitarsis, OÜ VRHL Mõntu Külmhoone, Paljassaare Kalatööstus ja TÜ Eesti Kutseliste Kalurite Ühistu.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles