Erikomisjon lõpetab Arsenali keskuse müügiprotsessi uurimise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arsenali keskus.
Arsenali keskus. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimehe Artur Talviku sõnul tõmbab komisjon Arsenali keskuse kinnistu müügi uurimisele joone alla ja esitab järgmisel nädalal selle kohta arvamuse.

Kuigi esmaspäeval oli komisjonil plaanis sel teemal vestelda Eerik-Niiles Krossiga, kes oli omal ajal AS-i E-Arsenal nõukogu esimees, sai Kross Talviku sõnul reedel viisa USA-sse sõiduks ja tal ei olnud võimalik istungil osaleda.

«Me saime igasugu pabereid ja hindamisakte ja E-Arsenali nõukogu protokolle, need nagu põgusalt käisime üle,» ütles Talvik peale komisjoni istungit BNS-ile. «Ma arvan, et me teeme nüüd lõppseisukoha tõenäoliselt järgmisel nädalal. Tõmbame sellele teemale joone alla, sellepärast et meil pole selles mõttes juriidilist jõudu sügavamale selle teemaga kaevata,» rääkis Talvik.

Küsimusele, kas toiminu kohtu on plaanis teha ka avaldus uurimisasutustele, vastas Talvik, et «need, kes juurat paremini tunnevad, ütlevad, et meil ei ole millestki kinni võtta». «See ongi selline jokk skeem, mille kohta saab ainult hinnangut anda, aga mida on raske uurimisorganil edasi uurida,» sõnas ta.

Erikomisjoni arvamust asja kohta ei soovinud Talvik ennetavalt kommenteerida. «Seda on vara öelda, sest me hakkame seda alles kokku kirjutama,» ütles ta.

Jaanuaris sai teatavaks, et Reformierakonna poliitikule Rain Rosimannusele kuulub Arsenali kaubanduskeskuse omanikfirmast Arsenal Center OÜ 4,65 protsenti. «Optsiooniõigused osaluse ostuks investeeritud laenuraha vastu omandasin 2012. aastal, optsiooni realiseerisin osaluseks eelmise aasta detsembris,» ütles Rosimannus BNS-ile.

Peale vastava info avalikustamist on erinevad poliitikud avaldanud kahtlust, kas tehingu puhul ei ole korruptsiooniohtu.

RKAS sai Arsenali kinnistu omanikuks 2011. aasta lõpul pärast varasema riikliku kaitsetööstusettevõtte OÜ E-Arsenali ümberkujundamisel sündinud kinnisvaraettevõtte AS-i Erika Neli aktsiate RKAS-ile üleandmist.

Riiklik kinnisvarafirma pani Arsenali kinnistu 1,52 miljoni euro suuruse alghinnaga enampakkumisele 2012. aasta juunis. Enampakkumisele laekus vaid üks pakkumine ja juulis müüs RKAS kinnistu spetsiaalselt selleks otstarbeks asutatud Arsenal Center OÜ-le. Erika 4 kinnistu oli tol aastal RKAS-i müüdud kinnistutest kalleim.

Kinnistu ostmisel ehk 2012. aastal nägi 2007. aastal Tallinna volikogu poolt vastu võetud Erika 4 ja lähiala detailplaneering ette piirkonda peamiselt elumajade kas rekonstrueerimist või ehitamist.

Kinnistu omandanud Arsenal Center OÜ esitas 2012. aasta novembri lõpus Tallinna linnavalitsusele taotluse muuta eelnevat detailplaneeringut ja lubada kinnistule elamute asemel kaubanduskeskus ehitada. Taotlus jõudis nelja kuuga läbida Tallinna linnavalitsuse vajalikud instantsid ja 2013. aasta märtsi lõpus võttis Tallinna linnavolikogu vastu detailplaneeringu muudatuse.

2014. aastal teatas Arsenal Center, et on sõlminud lepingu rajatavasse keskusesse ankurrentnikuks tuleva jaemüügiketiga Selver ja asub kaubanduskeskust ehitama aasta hiljem. 2015. aastal teatas Nordecon börsile, et ehitab 7 miljoni euro eest Arsenali kaubandus- ja ärikeskuse hoone. Ehitustööd lõppesid möödunud aasta sügisel, misjärel keskus ka tööd alustas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles