USA hoiatas Venemaad investeerimisriskide eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide asepresident Joe Biden ja Venemaa peaminister Vladimir Putin kohtusid eile  Moskvas.
Ühendriikide asepresident Joe Biden ja Venemaa peaminister Vladimir Putin kohtusid eile Moskvas. Foto: SCANPIX

Ühendriikide asepresident Joe Biden hoiatas Venemaad, et viimane võib investorid minema peletada, kui ei astu samme õigusriigi tugevdamiseks ega teosta poliitilisi reforme.

«Riigid peavad järgima teatud reegleid ja need reeglid seavad teie süsteemi korda. Ärge muutke äri tegemist õnnemänguks, tagage kindlustunne,» ütles Biden eile Moskva ülikoolis peetud kõne käigus.

Biden, kes on varem Kremlit tugevalt kritiseerinud, kiitis kolmapäeval Dmitri Medvedevit selle eest, et ta on üritanud tugevdada sidemeid USAga ning edendanud majanduse moderniseerimise nimel kõrgtehnoloogia pargi loomist Moskva lähistele.

Eile peaministri Vladimir Putiniga vesteldes oli Bideni toon vaoshoitum.

Lisaks sellele oli kohtumine Putiniga «pakitud» inimõiguslaste ja opositsiooniliikmetega peetud kõneluste vahele – andes venelastele märku, et vabaduste piiramist USA ei salli.

Biden väljendas oma kõnes muret õigusriigi pärast ja rõhutas seejuures vangistatud magnaadi Mihhail Hodorkovski ning eeluurimisvanglas elu kaotanud korruptsiooni-vastase advokaadi Sergei Magnitski juhtumeid. Magnitski oli enne surma süüdistanud õiguskaitsjaid kaasosaluses tohutu suures pettuses.

Biden tõotas toetada Venemaa püüdlusi Maailma Kaubandusorganisatsiooni liikmeks astuda ning lubas käesoleva aasta lõpuks tühistada Nõukogude-aegse Jackson-Vaniku seaduse, mis jättis Venemaa ilma eelistatud kaubanduspartneri staatusest.

Bideni visiidi ajal sõlmisid Venemaal lepinguid mitmed USA firmad – näiteks maailma suurim lennukitootja Boeing ja põllumajandusseadmete valmistaja John Deere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles