Kõrge tööpuudus viitab valitsuse majanduspoliitika läbikukkumisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stenbocki maja
Stenbocki maja Foto: Peeter Langovits

Euroopa Komisjoni töö- ja sotsiaalküsimuste volinik László Andor ütles reedel Brüsselis ajakirjanikele, et töötuse kõrge määr viitab valitsuse majanduspoliitika üldisele läbikukkumisele.

Nii üldise kui ka noorte tööpuuduse kõrgete näitajate poolest on enim tähelepanu saanud Hispaania. Viimane on tihtipeale tööjõuprobleemidega tegelevate ametnike ja teadlaste näidisriik, mille najal rääkida Euroopa probleemidest. Sarnaselt Eestiga on ka Hispaanias lõhkenud kinnisvaramull, jättes tuhanded ehitajad tööta.

«Kui ühes riigis on suur tööpuudus ja samal ajal ka noorte tööpuudus ulatuslik, siis viitab see valitsuse majanduspoliitika üldisele läbikukkumisele,» ütles Andor.

Andor märkis, et noorte tööpuudus viitab probleemidele ka haridussüsteemis, sest see ei vasta tööturu ootustele.

Hispaanias süvendab probleeme suur sisseränne Aafrikast ja Ladina-Ameerikast. Ka Euroopast suunduvad inimesed tihtipeale just Hispaaniasse paremat elu otsima.

Andori sõnul meelitab sisserändajaid ligi just riigi enda poliitika.

«Ka Balti riikides on kõrge tööpuudus ja samal ajal suur tööpuudus noorte hulgas,» lausus Andor. «Koos arvuka väljarändega on need probleemid tõsiseks proovikiviks sealsetele poliitikutele.»

Euroopa Liidu riikide keskmine tööpuudus on 9,8 protsenti.

Andor kohtus ajakirjanikega pärast tema poolt korraldatud rahvusvahelist tööhõive konverentsi.

Eestis moodustavad registreeritud töötud 10,3 protsenti tööjõust vanuses 16 aastat kuni pensioniiga. Hispaanias oli töötuse määr jaanuari seisuga 20,33 protsenti. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles