Teadlased kahtlevad Eesti Energia edukuses USAs

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikaevandus
Põlevkivikaevandus Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti Energia ostis USA firma Oil Shale Exploration Company (OSEC), et Utah's põlevkiviõli tootma hakata, kuid Eesti teadlaste sõnul peaks enne uurima, kas kodumaine tehnoloogia üldse Ameerika põlevkivi töötlemiseks sobib, vastasel juhul võib ettevõtmine ebaõnnestuda, vahendab ERR.

Tallinna tehnikaülikooli põlevkivi instituudi endine juht, professor Jüri Soone ütles, et põlevkivi ei ole maailma eri paigus ühesugune ning kuigi ühes piirkonnas põlevkivi töötlemiseks kasutatavat tehnoloogiat on võimalik ka teiste paikade põlevkivil kasutada, tuleb arvesse võtta, et Ameerika põlevkivi on väga suure lämmastikuühendite sisaldusega.

Kuna selliste ainete sisaldus lõpp-produktis on normidega määratud, tuleb põlevkivi puhastada, selgitas Soone. See aga muudab põlevkivi töötlemise kokkuvõttes kulukamaks, nii et naftaga konkureerida on keerulisem.

Negatiivse näitena tõstis akadeemik Anto Raukas esile Eesti Energia projekti Jordaanias, kus ettevõte püüab juba mitu aastat põlevkivijäätmeid ümber töödelda. Raukase sõnul on Jordaania põlevkivi halva kvaliteediga, kuna sisaldab palju väävlit, muutes põlevkiviõli tootmise mõttetuks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles