EAS avas 1,5 miljoni eurose loomemajanduse arendamise taotlusvooru

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLNPM1:EAS N
TLNPM1:EAS N Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) avas neljapäeval loomemajanduse inkubatsiooni arendamise taotlusvooru mahus 1,5 miljonit eurot.

Programmi eesmärk on arendada loomemajanduse kaudu kõigi majandussektorite kasvu toetavaid ärimudeleid, tooteid ja teenuseid.

EAS-i loomemajanduse programmijuhi Katre Purga sõnul on toetus suunatud Eesti loomemajanduse inkubaatoritele ja kiirenditele.

«Ootame kandideerima neid inkubaatoreid ja kiirendeid, mis on valmis koondama enda ümber võimekaid alustavaid ettevõtteid. Inkubatsioon pakub esimesi samme tegevatele ettevõtetele vajaliku oskusteabe ja toetava infrastruktuuri näol ning soodustab valdkondadevahelist koostööd. Inkubaatorite ja kiirendite toetamise abil tahame aidata kaasa alustavate loomemajandusettevõtete võrgustumisele ja ergutada nende ekspordivõimekust,» ütles Purga pressiteates.

«Kuigi esimeses voorus rahastuse saanud projektide osas ei saa veel teha lõplikke kokkuvõtteid, võib juba praegu kindlalt öelda, et loomesektori arengus on inkubatsiooniteenustel tähtis roll. Eesti alustavad loomeettevõtjad on muutumas järjest teadlikumaks, liikuvamaks ja oma ärimudelite osas mitmekesisemaks. Oluline on üles leida need ambitsioonikad ideed ja meeskonnad, kellel on tahet rahvusvaheliselt tegutseda, ning pakkuda neile inkubaatorite teenuste abil tuge, mis kasvatab neist elujõulised ja investoritele atraktiivsed tegijad,» ütles kultuuriministeeriumi loomemajandusnõunik Anu-Maaja Pallok.

«Inkubatsiooniteenus aitab ettevõtjatel oma toote või teenusega turule tulla, leida kasumlik ärimudel ja alustada ekspordiga. Tänu EAS-i toetusele saame ettevõtjatele sellist kolmesuunalist tuge pakkuda oluliselt mitmekesisemate praktiliste tegevuste kaudu. Inkubaatori vilistlased märgivad inkubatsiooni suurima kasutegurina just koolitusi, seminare, asjatundlikke ärimentoreid, väärt kontaktivõrgustikku ning toetust välismessidel osalemiseks,» sõnas Tallinna Ettevõtlusinkubaatorite juhatuse liige Anu Lõhmus.

2015. aastal toimunud esimeses taotlusvoorus said toetuse SA Tartu Loomemajanduskeskuse, SA Tallinna Ettevõtlusinkubaatorite, Buildit Accelerator OÜ ja MTÜ Eesti Digikeskuse projektid.

Taotlusvoor on avatud kuni 23. märtsini 2017. Taotlemine toimub kahes etapis, esmalt on kohustuslik eelnõustamise läbimine. Seejärel avaneb võimalus esitada põhitaotlus koos vajalike lisadokumentidega.

Novembris teatas EAS, et investeerib üheksa Eesti loomeettevõtte taristu ja tehnoloogilise võimekuse arendusprojekti kokku 4 miljonit eurot.

Toetust saavad nii kunsti, moedisaini, muusika- ja filmiproduktsiooni algatused nagu näiteks Tallinna kõrgtehnoloogiline Tallinna filmilinnak, Eesti disaini esindusruum, Noblessneri Kunstikeskus, Saaremaa Kunstistuudio ja Narva visuaalse multimeedia keskus Objekt.

Loomemajanduse ettevõtete ekspordipotentsiaali tõstmiseks on EAS -il kasutada 20 miljonit eurot, millest pool oli novembri seisuga sektorite arenguks juba välja antud. Toetusi antakse koostöös kultuuriministeeriumiga ning rahastatakse Euroopa Liidu regionaalarengu fondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles