Eesti kulutab eesistumise pidulikeks õhtusöökideks 700 000 eurot

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidulik õhtusöök.
Pidulik õhtusöök. Foto: Alar Truu/Õhtuleht

Riigikantselei otsib Eesti Euroopa Liidu eesistumise perioodiks peakokka koos meeskonnaga, kes valmistaks riiki väisavatele tähtsatele väliskülalistele kõrgetasemelisi õhtusööke, mille maksumuseks kujuneb umbes 700 000 eurot.

Selle aasta teises pooles, mil Eesti juhatab EL-i kohtumisi, tuleb Eestil läbi viia umbes 39 tööpäeva jagu üritusi ja korraldada enam kui 30 õhtusööki, selgub riigihangete registrist. See tähendab, et ühe õhtusöögi kogumaksumus võib ulatuda üle 20 000 euro.

Riigikantselei tahab, et peakokk ja tema meeskond tutvustaks kõrgetele külalistele siinset toidukultuuri ning looks suurepäraste maitsete, maailmatasemel oskuste ja südamliku teenindusega külalistele meeldejäävaid elamusi.

Kõikide õhtusöökide menüü ja väljapanekute lahendused peavad olema läbivalt sarnase joonega kandes edasi peakoka esitletud nägemust Eesti toidu loo jutustamisest eesistumise perioodil.

Toitlustusmeeskond peab kasutama maksimaalset kohalikku toorainet ning kaasama kohalikke tootjaid ja väiketootjaid. Riigikantselei eeldab, et igaks kõrgetasemeliseks täisteenindusega õhtusöögiks valmib unikaalne hooaega ja konteksti arvestav menüü.

Õhtusöökide eeldatavad toimumiskohad on Maarjamäe loss, Lennusadam, Energia Avastuskeskus, Tallinna Lauluväljak, Tallinna Kultuurikatel ja Tallinna Raekoda. Restoranid, kus on planeeritud läbi viia kõrgetasemelisi õhtusööke on esialgsetel andmetel Ruhe, Tuljak ning Vihula mõisa restoran.

Iga õhtusöögi tarvis luuakse konkreetne tiim, milles on peakokk, kokad ja toitlustusfirma. Olenevalt kaasatud osapoolte arvust ja peakoka nägemusest võivad tiimid ürituste kohta kattuda.

Kõige olulisem õhtusöök on mõeldud EL-i ministritele, kus on arvestatud üks teenindaja viie külalise kohta. Seal on õhtusöögi maksumus ühe külalise kohta 65 eurot ilma pudelis jookideta. Menüü märksõnadeks on Eesti köök kombineeritud Euroopa klassikalise köögiga, mitmekülgne ja innovaatiline, elamuslik, hooajaline, värske ja tervislik.

Järgmisena tuleb delegaatide õhtusöök, kus laudades on istumise ja iseteenindusega buffet-stiilis õhtusöök. Seal on arvestatud üks teenindaja 20 külalise kohta. Õhtusöögi maksumus ühe külalise kohta on umbes 40 eurot.

Lisaks on planeeritud õhtusöök tugimeeskonnale, mis on samuti laudades istumisega iseteenindusega buffet-stiilis õhtusöök. Seal on arvestatud üks teenindaja 50 külalise kohta. Õhtusöögi hind ühe inimese kohta on 20 eurot.

Eesti on Euroopa Liidu Nõukogu eesistuja esimest korda 2017. aasta teises pooles ehk 1. juulist kuni 31. detsembrini. See tähendab, et Eesti juhib EL-i liikmesriikide vahelisi kõrgetasemelisi ja ekspertasemel kohtumisi.

Eestisse saabuvad EL-i riigi- ja valitsusjuhid, ministrid ja teised juhtivametnikud, et viia edasi võtmeteemadel ühiste seisukohtade kujundamist. Eestis toimub sel eesmärgil umbes 20 kõrgetasemelist üritust ja üle 200 ekspertürituse, siia saabub nende sündmuste raames kuue kuu jooksul kuni 30 000 väliskülalist ning sadu välisajakirjanikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles