Nordeconi puhaskasum oli mullu 3,9 miljonit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordecon AS juhatuse liige Erkki Suurorg.
Nordecon AS juhatuse liige Erkki Suurorg. Foto: Mihkel Maripuu

Nordeconi puhaskasum oli mullu 3,9 miljonit eurot, aasta varem oli näitaja 174 000 eurot; ehituskontserni käive kasvas aastaga 26 protsenti 183,3 miljoni euroni.

Nordeconi kontserni brutokasum 2016. aastal oli 11 miljonit eurot, aasta varem oli see 9 miljonit eurot. Brutokasumlikkus oli 6 protsenti, aasta varem 6,2 protsenti.

«Järjest tihedamaks muutuvates konkurentsitingimustes on kontserni brutokasumlikkus võrreldes eelmise aastaga mõnevõrra vähenenud,» teatas Nordecon börsile.

Firma teatel tuleneb kasumlikkuse vähenemine rajatiste segmendi brutomarginaali olulisest langusest, mida ei suutnud tasandada hoonete segmendi kasumlikkuse kasv. 2016. aastal oli rajatiste brutokasumlikkus 3,6 protsenti ning hoonete segmendis 7,5 protsenti, 2015. aastal vastavalt 8,6 protsenti ja 6,7 protsenti.

«Kuigi rajatiste segmendi marginaalide vähenemist nägi kontserni juhtkond ette juba majandusaasta keskel, ei saa tulemusega kindlasti rahule jääda. Kasumlikkuse languse põhjuseks on eelkõige talviste oma jõududega tehtavate tööde puudumine turul ning segmendi äriloogikast tulenev suur püsikulude osakaal,» märkis juhatus.

Lisaks avaldasid mõju novembris-detsembris valitsenud talvised ilmaolud, mille tõttu lükkus 2017. aastasse arvestatav maht esialgselt aruandeaastal lõppema pidanud projekte.

Jätkuvalt äärmiselt tihe konkurents rajatiste valdkonnas tingis ka kontsernisisese äritegevuse ümberstruktureerimise 2016. aasta lõpus ja 2017. aasta algul, kui ühendati Hiiu Teed OÜ ja Järva Teed AS ning Nordecon ASi teehoolde- ja tehnikadivisjon, et suurendada rajatiste segmendi äritegevuse efektiivsust ja parandada kontserni üldist konkurentsivõimet.

Kontserni 2016. aasta müügitulu oli 183,3 miljonit eurot. Võrreldes eelmise perioodiga, mil vastav näitaja oli 145,5 miljonit eurot, suurenes müügitulu ligikaudu 2 protsenti. Üldist ehitusturgu mõjutav rajatiste valdkonna ehituse vähenemine avaldab mõju ka kontserni müügitulu jaotusele, märkis juhatus.

Juhatuse teatel on ootuspäraselt suurenenud hoonete segmendi müügitulud, mis on kasvanud ligikaudu 43 protsenti ning milleni on viinud peamiselt lepingute mahu kasv korterelamute ja ühiskondlike hoonete alamsegmendis.

Rajatiste müügitulu, mis on valdavalt teenitud teedeehituse- ja hoolde alamsegmendis, on võrreldes eelmise aastaga vähenenud ligikaudu 13 protsenti. Vähenemise põhjuseks on suuremahuliste teedeehituse projektide, mille eeldatav kasumimarginaal oleks mõistlikul tasemel, puudumine aruandeaastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles