Lätis tuvastati seakatk järjekordses suurfarmis, hukatakse üle 10 000 looma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seakatk. Pilt on illustratiivne.
Seakatk. Pilt on illustratiivne. Foto: Kasper Mäe / Virumaa Teataja

Lätis avastati Aafrika seakatk tänavu juba teises suurfarmis, hukata tuleb üle kümne tuhande sea, vahendab ERRi uudisteportaal uudistesaadet «Aktuaalne kaamera».

Bunći farm asub Riia lähedal Salaspilsi omavalitsuses ja see kuulub firmale Ancers.

Ancers on ka kuu aja eest viirusesse sattunud teise seakasvatuskompleksi omanik. Seal tuli hävitada viis tuhat siga.

Läti toidu- ja veterinaarameti peadirektor Maris Balodis ütles «Aktuaalsele kaamerale», et kahju nii seakasvatusele kui ka liha ekspordile on suur ja riik püüab seda kompenseerida.

Eesti veterinaar- ja toiduamet (VTA) viitab tähelepanu sellele, et jätkuvalt on oluline järgida bioohutusnõudeid ja teha seda kompleksselt. Taudi ärahoidmine eeldab loomapidajate igapäevast hoolsust bioohutusnõuete täitmisel.

Kuna sigade Aafrika katk levib Eestis looduses jätkuvalt, tuleb bioohutusnõudeid järgida ka jahipidamisel ja metsakorralduses. Üle Eesti kehtib sigade väljas pidamise keeld. Taudistunud aladel peab farmiomanik välistama metssigade ligipääsu kodusigadele ning kõigile vahenditele ja materjalidele, mis võivad sigadega kokku puutuda. Jahil käinud inimene ei tohi minna loomapidaja ettevõttesse ega vähemalt 48 tunni jooksul pärast jahti sigadega kokku puutuda.

Kütitud metssigadelt võetud proovid näitavad, et viirus on Eestis metssigadel endiselt küllaltki laialt levinud. Selle aasta 5. veebruari seisuga on Eestis uuritud 2566 metssiga, kellest 179 olid sigade Aafrika katku nakatunud.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid inimesed võivad viirust edasi kanda. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioohutuse nõudeid, et oma loomi taudi eest kaitsta. Kogu Eestis turul olev liha on veterinaar- ja toiduameti järelevalve all ja kontrollitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles