Mahetootjad alustasid Eesti Eenergia põlevkivituha katsetamist

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahetootjate Nõu- ja Jõukoda ja Eesti Energia sõlmisid kokkulepe põletatud põlevkivist mullaparendaja Enefix katsetamiseks mahepõllumajanduses
Mahetootjate Nõu- ja Jõukoda ja Eesti Energia sõlmisid kokkulepe põletatud põlevkivist mullaparendaja Enefix katsetamiseks mahepõllumajanduses Foto: Enefix

Mahetootjate Nõu- ja Jõukoda ja Eesti Energia sõlmisid kokkulepe põletatud põlevkivist mullaparendaja Enefix katsetamiseks mahepõllumajanduses.

«Tänu aluselisele koostisele neutraliseerib põlevkivituhk kiirelt mulla happelisuse taset ning tõstab samaaegselt mulla viljakust, mis aitab taimedel pinnasest toiteelemente omastada. Lisaks sellele sisaldab põlevkivituhk ka rikkalikult kasvupinnasele ja taimekultuurile vajalikke mineraale,» ütles Eesti Energia kütuste portfellihaldur Lauri Laanemäe pressiteate vahendusel.

«Mahepõllumajanduses säilitatakse ja parandatakse mullaviljakust orgaaniliste väetiste abil. Enefixi looduslik päritolu, väga rikkalik mineraalainete sisaldus ning aluseline koostis, mis neutraliseerib mulla happelisuse taset, teevad mullaparendajast vajaliku ja sobiliku toote ka mahepõllumajanduses tegutsevatele ettevõtete jaoks,» märkis Eesti mahetootjaid ühendava organisatsiooni Mahetootjate Nõu- ja Jõukoda juhatuse liige Margus Ess.

Vastavalt sõlmitud kokkuleppele katsetakse Enefix tooteid 15 hektari suurusel tavamaal, kus alates 10. aprillist hakatakse järgima maheviljeluse nõudeid.

«Jaanuari alguses oli valitud maatükil kasutatud ligi 30 000 tonni Enefix mullaparendajat. Järgmistel perioodidel jälgime ning analüüsime Enefixi mõju mullale ja selle vastavuse mahepõllumajanduse normidele. Heade tulemuste korral võib saada põlevkivituhast mullaparendaja kasutamisest mahepõllumajanduses levinud praktika,» ütles Ess.

Põlevkivist elektri tootmisel eraldab Eesti Energia suitsugaasidest kõrge kaltsiumisisaldusega lendtuha, mis on keskkonnale ohutu ja sobilik kasutamiseks muldade lupjamiseks. Põlevkivituhka on Eesti põldudel kasutatud alates 1960-ndatest aastatest.

Eesti Energia alustas eelmisel aastal Enefixi kaubamärgi all põlevkivituhast mullaparendaja hulgimüüki põllumajandus- ja aiandusettevõtetele. Viimase kahe aasta jooksul on Enefix toodete müük suurenenud ligi neli korda. Põlevkivituha senisest suurem taaskasutamine aitab suurendada põlevkivist saadavat väärtust ning kasutada energia tootmisel tekkivaid kõrvalsaadusi efektiivselt ja keskkonnasäästlikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles