SEB tõstis tuleva aasta majanduskasvu prognoosi 3,1 protsendile

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn. 10.06.2015. SEB Panga majandusanalüütik Mihkel Nestor. Pildil Mihkel Nestor. FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES
Tallinn. 10.06.2015. SEB Panga majandusanalüütik Mihkel Nestor. Pildil Mihkel Nestor. FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

SEB panga täna avalikustatud prognoosi kohaselt kasvab Eesti majandus sellel aastal 2,2 protsenti ja 2018. aastal 3,1 protsenti.

Eelmise aasta novembris ennustas pank Eestile tänavuseks aastaks samuti 2,2-protsendilist majanduskasvu,  aastal 2018 pidi toonase prognoosi järgi sisemajanduse koguprodukt (SKP) kasvama 2,8 protsenti.

«Eesti inimeste heaolu jaoks on kriitilise tähtsusega teiste riikide valmidus teha meiega äri, kuid olla meile toeks ka oma julgeoleku tagamisel. Kuigi näeme vastupidise mõtteviisi levikut, peab Eesti olema seda julgem vabakaubanduse ja väärtuspõhise välispoliitika eestkõneleja. Suurenenud riskidele arvulise väärtuse andmine on siiski spekulatsioon. Saame täna lähtuda mõõdetavatest majandusnäitajatest, mis on Eesti majanduskasvu jaoks pigem soodsad, selgitas SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor pressiteate vahendusel.

SEB prognoosi kohaselt kasvab Eesti majandus sellel aastal 2,2 protsenti ja 2018. aastal 3,1 protsenti.

«Kaua oodatud muutuseks saab olema investeeringute tõus. Eestis tehtud investeeringutes põhivarasse on traditsiooniliselt suurt osa täitnud riik, ehitades uusi teid ja hooneid. Oodatav Euroopa Liidu finantstoetuste aktiivsem kasutamine, kohalike omavalitsuste valimisaasta ja valitsuse kava riiklike investeeringuid suurendada omab lähiaastail majanduskasvule positiivset mõju,» prognoosis Nestor.

«Erasektoris on jätkuva palgatõusu toel oodata kinnisvaraturu püsimist optimistlikus laines. Et Eesti ettevõtete tootmisvahendite kasutatus on jõudnud kõrgeimale tasemele alates 2008. aastast, peavad ka nemad paratamatult investeeringutele mõtlema.»

SEB majandusanalüütiku sõnul hakkab tööturunäitajates peegelduma pikalt kestnud vastuolu ettevõtete sissetulekute ja palgakasvu vahel. Ettevõtted, kes ei suuda kasvatada toodangu väärtust, peavad muutuma efektiivsemaks või nad tõrjutakse turult välja.

«Tööturgu mõjutab ka hoogu koguv töövõimereform. Seetõttu jõuab töötuse määr 2018. aastaks prognoosi kohaselt 8 protsendini. Samas jääb nõudlus oskustega töötajate järele kõrgeks, mis sunnib palkasid kasvule. Eesti ettevõtete jaoks tähendab see vajadust olla veelgi ambitsioonikam, seda ka oma ärimudeli muutmisel. Kaubanduspartnerite soodne olukord peaks Eesti ekspordil võimaldama lähiaastail kasvada ligi nelja protsendi tempos. Samas jääb impordi kasv meie hinnangul isegi kiiremaks. Sel aastal 2,6 protsendini küündiv inflatsioon kärbib eratarbimise kasvu, kuid 2018. aastal on tulumaksureformi tõttu oodata eratarbimise olulist suurenemist,» prognoosis Nestor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles