Jaanuaris kolme ja poole aasta suurim hinnatõus (2)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mootorikütuse hinnatõus mõjutab tarbijahinnaindeksit.
Mootorikütuse hinnatõus mõjutab tarbijahinnaindeksit. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tarbijahinnaindeks kasvas jaanuaris võrreldes aastatagusega 2,7 protsenti, teatas statistikaamet. Viimati oli inflatsioon nii kiire 2013. aasta augustis.

Kaubad olid aasta alguses võrreldes 2016. aasta jaanuariga 3,3 protsenti ja teenused 1,7 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta jaanuariga võrreldes tõusnud 7,4 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 1,5 protsenti.

2016. aasta jaanuariga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim mootorikütus, mis andis kogutõusust ligi 40 protsenti, teatas statistikaamet. Bensiin oli ligi viiendiku ja diislikütus enam kui neljandiku võrra kallim kui möödunud aasta jaanuaris.

Suuremat mõju indeksile avaldas veel 3,7 protsenti kallinenud toit, mida mõjutasid enim 8,2 protsenti kallinenud piim, piimatooted ja munad ja 11,2 protsenti kallinenud kala ja kalatooted. Aastataguse ajaga võrreldes oli toidukaupadest enim kallinenud töödeldud puuvili ja suhkur (29 protsenti) ning odavnenud linnuliha (6 protsenti).

2016. aasta detsembriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim toidu 1,4 protsenti kallinemine, millest ligi neli seitsmendikku andsid 4,5 protsenti kallinenud piim, piimatooted ja munad ning ühe seitsmendiku 2,4 protsenti kallinenud puuvili. Suuremat mõju indeksile avaldasid veel rõivaste ja jalatsite laialdased soodusmüügid.

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2017. aasta jaanuaris võrreldes mullu detsembriga 0,4 protsenti ning võrreldes eelmise aasta jaanuariga 2,7 protsenti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles