Topeltmäng tuunikala ja salalaenuga

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Credit Suisse teenis Mosambiigi võlakirjamüükidelt kümneid miljoneid dollareid.
Credit Suisse teenis Mosambiigi võlakirjamüükidelt kümneid miljoneid dollareid. Foto: RUBEN SPRICH / REUTERS

Kahe rahvusvahelise suurpanga vahendatud salalaenude uurimist on alustanud Briti, Šveitsi ja USA võimud, tühjade taskutega Mosambiik on silmitsi kodusõjaohu ja hiiglasliku võlakoormaga.

«See on nagu laenata mängurile, kes tunnistab, et on küll laostunud, kuid usub, et järgmine kord võidab kindlasti,» kommenteeris kümneid miljoneid dollareid maailma ühe vaesema riigi Mosambiigi võlakirjamüügi vahenduselt teeninud suurpankade Credit Suisse’i ja Venemaa suuruselt teise panga VTB tegevust Londoni majanduskooli külalisteadur Joseph Hanlon Guardianile.

25 miljoni elanikuga Kagu-Aafrika rannikuriik Mosambiik on endine Portugali koloonia, mis kisti pärast 1975. aastal iseseisvumist verisesse, 17 aasta jooksul hinnanguliselt miljon elu nõudnud kodusõtta. Kuigi praegune valitsuspartei Frelimo ning opositsioonipartei Renamo sõlmisid rahuleppe juba 1992. aastal, jäi tuli siiski tuha alla hõõguma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles