Kapo ja välisluure saavad peagi hõlpsamalt libafirmasid luua

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitseiameti aastaraamat
Kaitsepolitseiameti aastaraamat Foto: Erik Prozes / Postimees

Valitsuses täna heakskiidu saanud seadusemuudatuse jõustumisel saavad kaitsepolitsei ja uue nimega välisluureamet asuda senisest märka kergemini varifirmasid luua.

Kehtiva korra kohaselt peab julgeolekuasutuse ülesannete täitmisel vajaliku ettevõtte asutamiseks minister esitama äriregistrile avalduse. Selline asjade käik ja seotud inimeste rohkus välistavad aga varjatuse – teabe varjatud kogumiseks või teabe varjatud kogumise tagamiseks puudub hädavajalik konspiratsioon.

Uus kord näeb seega ette, et variettevõtte asutamiseks või julgeoleku vajadustest lähtuva ettevõtte osaluse soetamiseks piisab vaid julgeolekuasutuse juhi enda otsusest.

Mis saab aga sellise variettevõtte abil tehtud tehingutest ja rahast? Eelnõu seletuskirja kohaselt loetakse need tehingud ja registrikanded julgeolekuasutuse enda tehtud tehinguteks ja kanneteks.

«Toimingud peavad olema dokumenteeritud ning dokumentatsioon säilitatakse julgeolekuasutuse juhi kehtestatud korras ja tingimustel. Jätkuvalt jääb aga kehtima põhimõte, et julgeolekuasutuse juht annab asjaomasele ministeeriumile ülevaate,» seisab seletuskirjas.

Seadus muudab jõustumisel ühtlasi teabeameti nime välisluureametiks. «Teabeameti nime muutmine võimaldab asutuse sees, Eestis ja välismaailmale selgelt sedastada asutuse põhitööd – see on luuramine ja luureinfo edastamine,» seisab eelnõu seletuskirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles