Maksuvõlgade summa jäi mullu alla 275 miljoni euro

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliamet
Maksu- ja tolliamet Foto: Eero Vabamägi

Eelmisel aastal oli maksuvõlgade kogusumma stabiilne ning jäi vahemikku 263 kuni 274 miljonit eurot, mis tähendab, et võlasumma jäi alla 1 protsendi kõikidest maksudest.

Eelmisel aastal oli maksuvõlgade kogusumma stabiilne ning jäi vahemikku 263 kuni 274 miljonit eurot, mis tähendab, et võlasumma jäi alla 1 protsendi kõikidest maksudest.

Möödunud aastal oli võlasumma stabiilne. Võlgnike arv on samuti olnud aasta läbi stabiilne, ehkki mõnevõrra suurenes see maamaksu ja tulumaksu tasumise tähtaegadel aprillis, juulis ja oktoobris, selgub maksu- ja tolliameti (MTA) ülevaatest eelmise aasta kohta.

Oluliselt on aga kasvanud enda maksuvõla tasumise ajatanud maksuvõlglaste arv. Kui 2016. aasta algul oli maksuvõla ajatanud 2922 isikut, siis 2017. aasta alguses oli maksuvõlg ajatatud 4913 isikul. Kuni 20 000-eurost maksuvõlga saab isik ajatada internetis.

MTA teatel oli tulemuslik ka maksuvõlgade sissenõudmine. Vastutusmenetluste tulemusena määras amet maksuvõlga tasuma 91 isikut kogusummas 4,4 miljonit eurot. Alates 2007. aastast on selliseid menetlusi tulemuslikult lõpetatud 487 ja maksuvõla kogusummas 66,4 miljonit eurot.

Pankrotimenetluses on MTA 2012. aastast võtnud aktiivsema positsiooni ja selle aja jooksul esitanud ligikaudu 200 pankrotiavaldust. Juba 2015. aastal oli MTA esitatud pankrotiavaldustesse hõlmatud maksunõuete maht eelneva aastaga võrreldes enam kui kahekordne, kogusummas üle 9,3 miljoni euro.

Eelmise aasta jooksul kasvas aga ka pankrotiavalduste koguarv mitmekordseks – kokku esitas amet 75 pankrotiavaldust, millega seotud maksuvõla summa moodustas ligi 13,9 miljonit eurot.

Väljakuulutatud pankrotimenetlustesse oli aasta lõpu seisuga kaasatud hinnanguliselt samaväärses suuruses maksunõudeid võrreldes eelnevate aastatega ehk 40,7 miljonit eurot, millele lisanduvad intressinõuded. Pooleliolevaid pankrotimenetlusi oli aasta alguse seisuga mõnevõrra vähem kui eelmise aasta alguses – kokku ligikaudu 1100, millest pooled maksunõuetes alates 10 eurot.

Pankrotimenetlustest laekus 2016. aasta jooksul kokku 1,2 miljonit eurot, millest 392 000 eurot jaotisena.

Kokku laekus mullu riigieelarvesse maksutulu 6,26 miljardit eurot, mida oli 8,2 miljonit eurot ehk 0,1 protsenti enam kui eelarves oodatud. Aastavõrdluses kasvas maksulaekumine 327 miljoni euro võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles