Alexela: juurdehindlust kasvatas turu langus ja ebaaus konkurents

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexela automaattankla.
Alexela automaattankla. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Alexela Oili hinnangul pole ausad kütusemüüjad suurendanud juurdehindlusi hõlptulu teenimiseks. Statistikaameti poolt viidatud keskmise juurdehindluse tõusu mõjutab maksupetturite tegevus ning müügimahtude üleüldine vähenemine, teatas ettevõte.

Alexela Oili müügidirektori Aivar Räime sõnul erineb kütuste jaemüük oluliselt muust jaemüügist, kuna see on mahuäri ning keskmised juurdehindlused on oluliselt madalamad tavalise jaekaubanduse juurdehindlustest. «Autobensiinide müügimaht Eestis vähenes ajavahemikul 2008-2010 13 protsenti. Kui müüakse 13 protsenti vähem liitreid samade püsikulude juures, siis kahjuks peab ka marginaal tõusma,» ütles Räim.

Müügidirektori sõnul avaldab statistilisele marginaali kasvule mõju ka mõnede tanklakettide ebaaus suutlikkus osta kütust umbes 2 eesti krooni võrra soodsamalt. «Teisendatuna kütuse baashinda on see 200 USD/tonn ehk üle 20 protsendi võrra odavam, kui turul ausatel kauplejatel. Sellistes konkurentsi tingimustes on ausatel kütusemüüjatel väga raske mahte täis teha ja kasvada, rääkimata juurdehindluse suurendamisest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles