Börsiülevaade: jaanuari tegijad oli Olympic EG ja Harju Elekter

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olympic EG suuromanik ja nõukogu esimees Armin Karu uues uues kasiinos Hiltoni hotellis.
Olympic EG suuromanik ja nõukogu esimees Armin Karu uues uues kasiinos Hiltoni hotellis. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees/Scanpix

Aasta algas Tallinna börsi jaoks üsna tagasihoidlikult – OMXT indeks kerkis jaanuaris 2,5 protsenti, samal ajal kui keskmiselt on indeks meie börsiajaloo jooksul kerkinud aasta esimesel kuul 6,4 protsenti.

Samas oli kauplemisaktiivsus suur. Kokku sooritati eelmisel kuul 6261 tehingut. Nii suur oli see viimati 2013. aasta jaanuaris. Toona oli kauplemisaktiivsus suur eelkõige tänu Tallinki aktsiatega toimunud kummalistele tehingutele, mis olid turuhinnast tunduvalt kõrgemad.

Nüüd kaubeldi aktiivselt Olympic EG aktsiatega. Kuu jooksul sooritati 1249 tehingut ja selle aktsia käive oli neli miljonit eurot. Mõlema näitaja järgi oli Olympic jaanuaris aktiivseimalt kaubeldav aktsia. Börsi kogukäibest andis Olympic koguni kolmandiku. Aktiivsele kaupemisele vaatamata oli Olympicu aktsia suhteliselt stabiilne. Selle hind kerkis kuuga vaid 1,1 protsenti 1,8 euroni. Aktsiat mõjutas kaks vastandlikku tegurit. Negatiivseks uudiseks oli ettevõtte väljumine Poolast, sest seal ei saadud tegevusloa pikendust. Samas on ettevõtte majandustulemused (ettevõte on hasartmängutulud avaldanud) üsna head.

Aktsiate koguäive oli jaanuaris 13 miljonit eurot ehk 22 prostenti eelmise aasta jaanuarist rohkem ja veidi vähem kui 2015. aasta jaanuaris.

Enam kui miljoni euro suuruse käibega aktsiaid oli jaanuaris kokku neli – lisaks Olympic EG-le veel Tallink (1,6 miljonit eurot), Tallinna Kaubamaja (1,3 miljonit eurot), ja naistepesu tootja Silvano FG (1,2 miljonit eurot).

Suurim tõusja, 19 protsenti, oli jaanuaris Harju Elektri aktsia. Aktsia hoolsa tõusu põhjuseks oli Soome ettevõte PKC, mille aktsionäridele tegi ülevõtmispakkumise India firma Motherson Sumi Systems Limited. Harju Elektrile kuulub 4,6 protsenti PKC grupi aktsiatest.

Enam kui kümneprotsendilise tõusu tegid veel Skano (14,3 protsenti) ja Arco Vara (12,1%). Mõlema aktsiate käibed olid aga väga väikesed ning suure tõusu põhjuseks oli pigem väga väike likviidsus kui investorite suur huvi.

Ka suurima langeja, Ekspress Grupi (-4,6 protsenti) aktsia käive oli väga väike. Seda ei saa aga öelda LHV aktsia kohta, mille käive oli peaaegu miljon eurot ja aktsia hind langes kuuga 4,5 protsenti. Kokku oli langejaid aktsiaid kuus – lisaks Ekspressile ja LHV-le veel Trigon PD, Baltika, Nordecon ja Silvano FG.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles