Trumpi maksuplaan on kasulik tema firmadele

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump Trump International Hotel & Tower taustal selle ehitamise ajal 2007. aastal. Selle hoone ehitamiseks võttis Trump 50 miljonit eurot laenu.
Donald Trump Trump International Hotel & Tower taustal selle ehitamise ajal 2007. aastal. Selle hoone ehitamiseks võttis Trump 50 miljonit eurot laenu. Foto: Charles Rex Arbogast/AP/Scanpix

President Donald Trumpi maksuplaan, mis erineb vabariiklastest kongresmenide pakutavast ja säästab tema perekonna kontrolli all olevatele ettevõtetele miljoneid dollareid.

The Wall Street Journali arvutuste kohaselt maksavad Trumpi ettevõtted, Trump Organization, oma laenudelt intresse üle 20 miljoni dollari aastas. Majanduslehe hinnangul on tegemist väga konservatiivse hinnanguga.

Need intressid saab tulumaksu arvestamisel maha arvestada.

USA Kongressi liikmetest vabariiklased on teinud ettepanekuid maksuseaduste muutmiseks niimoodi, et laenuintresse enam tulumaksust maha arvata ei saa.

Samal ajal Donald Trumpi, kes on kunagi ennast nimetanud võlakuningaks, maksumuutuste kava säilitab enamikule ettevõtetele võimaluse, ka väga suure võlakoormusega ettevõtetel, intresside mahaarvamise.

Paljud ettevõtlusorganisatsioonid toetavad intresside mahaarvamist tulumaksust. Nende sõnul on intressikulu äride jaoks normaalne kulu ja nende mahaarvamine maksudest julgustab neid tegema laenurahaga investeeringuid, mis muidu oleks väga kallis.

«On selge, et tema isiklike finantside ja presidendirolli vahel on konflikt,» ütles ajalehele New Yorgi ülikooli maksuseadusandluse professor Daniel Shaviro. «Tema maksuplaan saab olema kasulik tema finantshuvide jaoks,» lisas ta.

Valge Maja ajalehe korduvatele kommentaarisoovidele ei vastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles