Eestlased võtavad Krediidipanga üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediidipanga hoone
Krediidipanga hoone Foto: Liis Treimann

Täna, 30. jaanuaril jõustub tehing, millega Inbank AS omandab osa Eesti Krediidipank AS-i aktsiatest. Aktsiate ostu eesmärgiks on luua Eestis tegutsevatest pankadest selgelt eristuva strateegiaga pank koos Coop Eestiga. Uue panga nimeks saab Coop Pank.

Tehing toimub kahes osas. Esimeses etapis omandab Coop Eesti 59,7 protsenti ja Inbank ligi 10 protsenti seni Moskva pangale kuulunud Krediidipangast.  

Sellele järgnevalt  omandab uus pank Coop Eesti ja Inbanki ühise tütarettevõtte Coop Finants ning Eesti Krediidipanga ja Inbanki ühise tütarettevõtte Krediidipank Finants, mille tulemusena uue panga osalused jaotuvalt vastavalt 55 Coop Eesti ja 25 protsenti Inbanki vahel.

Coopi ja Inbanki eesmärgiks on välja osta ka ülejäänud 20 protsenti Eesti Krediidipanga väikeaktsionäridest ning kaasata tehingusse 2017. a jooksul täiendav finantsinvestor.

Tehing toimub kahes osas. Esimese sammuna omandab Inbank 30. jaanuaril 9,9995 protsenti Eesti Krediidipanga aktsiatest. Sellele järgnevalt omandab Coop Pank senised Inbanki sidusettevõtted Coop Finants AS ja Krediidipank Finants AS ning suurendab oma aktsiakapitali, mille tulemusena saab Inbanki osalus uues loodavas pangas olema veidi üle 25 protsendi. 

Inbanki nõukogu esimehe Priit Põldoja sõnul on Inbank nii Krediidipanga kui ka Coopiga teinud seni väga head koostööd.

«Eelnev toimiv partnerlus on tugev alus eduks unikaalses ühisprojektis, mis Inbanki initsiatiivil ja toel teoks saab. Meil on teadmised ja kogemus finantssektoris ja -tehnoloogias, Coop Eestil tugevad kliendisuhted sadade tuhandete eestimaalastega ja üle 350 poe kogu Eestis. Ma usun, et Krediidipank on väga hea platvorm Coopi visiooni realiseerimiseks finantssektoris,» lausus Põldoja.

esti Krediidipank jätkab tegevust praeguse nime all kuni 2017. aasta sügiseni, mil ettevõtte nimeks saab Coop Pank.

Inbanki strateegia on jätkuvalt laieneda oma olemasolevate toodete ja tehnoloogiaga uutele Euroopa turgudele, mistõttu plaanib Inbank keskpikas perspektiivis tulevase Coop Panga omanikeringist väljuda.

Tehingu läbiviimiseks ja edaspidise kasvu toetamiseks otsustati Inbanki aktsionäride üldkoosolekul 11. jaanuaril 2017. aastal aktsiakapitali suurendamine 2,8 miljoni euro võrra. Pärast aktsiakapitali suurendamist on Inbanki omakapitali mahuks 13,7 miljonit eurot.

Inbank alustas pangana tegevust 2015. aasta aprillis, pakkudes teenuseid oma internetipanga ja suure partnervõrgustiku kaudu. Inbankil ja tema sidusettevõtetel on Eestis ligi 160 tuhat aktiivset kliendilepingut. 

Krediidipanga aktsionärid olid mullu juuli lõpu seisuga 59,73 protsendiga Vene finantskontsern VTB, 9,99 protsenti oli Nordea Bank Finland esindajakontol, 9,86 protsenti kuulus Luksemburgis registreeritud ettevõtte Saratoga Finance SPF S.A, 9,81 protsenti Briti Neitsisaarte ettevõttele East European Capital Investment LTD, 4,85 protsenti aktsiatest oli Austria panga Raiffeisen Bank International AG kliendi kontol ja 4,68 protsenti kuulus Eesti ettevõttele Radio Elektroniks OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles