Uues maksusüsteemis võib ka 500-eurose kuupalgaga kaotajaks jääda (23)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksugraafik
Maksugraafik Foto: Johan Laiv

​Maksureformi elluviijad rõhutavad pidevalt, kuidas see aitab vähendada ebavõrdsust ühiskonnas ning jätab madalapalgalistele enam raha kätte. Samas näitasid mõned lihtsad arvutused, et alla 1200-eurose kuupalga saaja võib loodavas 6000 astmega süsteemis mõnel juhul jääda suuremaks kaotajaks kui iga kuu üle 1200 euro teeniv inimene.

Selle näitlikustamiseks valisime Postimehe toimetuses välja kolm elulist olukorda, mis võivad iseloomustada näiteks ühe maal elava lihttöölise, ühe üle 1200-eurose kuupalgaga riigiametniku ning ühe kahel töökohal rügava inimese sissetulekute muutust ja nendelt makstavaid makse aasta jooksul.

Võttes arvesse olukorda, kus 500-eurost kuupalka saav tehasetöölisel õnnestub aasta jooksul müüa metsa, riigiametnik saab aasta jooksul kokku 2500 eurot lisatasu ning kahel töökohal töötaval inimesel on ühel töökohal fikseeritud palk ning teisel iga kuu varieeruv, selgus meie arvutustest, et suurimaks kaotajaks jääb uue süsteemi järel just see madalapalgaline lihttööline (vt lähemalt kõrvalolevalt graafikult).

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles