London: USA on nõus kaubanduskõnelustega viivitamatult alustama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trumpi ja May kohtumine.
Trumpi ja May kohtumine. Foto: Olivier Douliery/SIPA/Olivier Douliery/SIPA

USA president Donald Trump on nõus alustama Suurbritanniaga viivitamatult kaubanduskõnelusi, eesmärgiga säilitada kehtiv kord, kui Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust, teatas Briti peaministri kantselei laupäeval.

«Kõrgetasemelistes kõnelustes» lepiti kokku reedel peaminister Theresa May Washingtoni-visiidi ajal. Samm ähvardab ärritada EL-i liidreid, kes on hoiatanud, et London ei saa käivitada kaubandusläbirääkimisi teiste riikidega enne blokist lahkumist.

Kõneluste eesmärgiks on luua alus uuele leppele, mida saab allkirjastada kohe pärast seda, kui Suurbritannia ühendusest lahkub. Kõneluste raames luuakse ka ühised töögrupid.

«Esimene samm selle saavutamise suunas saab olema uus Kaubandusläbirääkimiste Lepe (TNA), mille raames algavad kahe riigi kõrgetasemelised kõnelused viivitamata,» ütles May kantselei pressiesindaja.

Algatuses jõuti kokkuleppele reedel Trumpi ja May töölõunal. Briti ametnike sõnul ütles Trump eine ajal, et soovib Mayga sidet, mis oleks lähedasem kui Ronald Reagani ja Margaret Thatcheri oma külma sõja ajal.

Downing Streeti teatel lubas Trump tagada, et kaubanduslepped, mis Suurbritannial on hetkel EL-i kaudu USA-ga, jäävad jõusse ka pärast Brittide lahkumist ühendusest.

Kõnelustel tahetakse tühistada ka mittetariifsed barjäärid, mis takistavad Suurbritannia toidu- ja põllumajandustoodete eksporti Ühendriikidesse, ning vastastikkust erialakvalifikatsioonide tunnustamist, et inimestel oleks lihtsam teha riikide vahel äri.

USA-Briti kahepoolse kaubanduse maht on hetkel üle 176 miljardi euro ning Ühendriikidest tuleb Briti majandusse enim investeeringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles