Ühistud rajavad Kesk-Eestisse 50 miljoni euroga uue piimatööstuse (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EPIKO nõukogu esimees kuulub ka MilkEsti aktsionäride hulka
EPIKO nõukogu esimees kuulub ka MilkEsti aktsionäride hulka Foto: Sander Ilvest / Postimees

Põllumajandustootjate ühistud Epiko, Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liit, Saaremaa Piimaühistu ja Tartumaa Piimaühistu ning CPTT Consult OÜ asutasid kolmapäeval ühisettevõtte Milkest AS, eesmärgiga rajada kas Paidesse või Viljandisse uus ja efektiivne piimatööstus; projekti maksumuseks on ligikaudu 50 miljonit eurot.

Projekti elluviimisesse on kaasatud Saaremaa Piimatööstus AS, rahvusvahelised konsultandid ning finantsinvestorid, teatasid ettevõtted.

Uus tööstus on kavandatud Kesk-Eestisse, kas Paide või Viljandi linna, ning see plaanib tootmisega alustada 2020. aasta esimeses pooles. Tipptehnoloogial põhinevate seadmete töötlemisvõimsuseks on arvestatud kuni 600 tonni toorpiima päevas. Pikemas plaanis kavatsetakse see tõsta kuni 1000 tonni toorpiima töötlemiseni päevas. Piimatehas hakkab valmistama täielikult ekspordiks mõeldud juustu, võid ja erinevaid pulbreid.

Epiko nõukogu esimees ja Milkesti eestvedaja Märt Riisenberg ütles, et idee rajada Eestisse uus piimatööstus on neil väga pikalt mõttes olnud. «Proovimise mõtteid on olnud ikka väga palju, nüüd siis otsustasime sellega välja tulla ja alustada,» rääkis ta. 

Küsimuse peale, et kas konkurentsiolukord Eesti piimatööstussektoris pole juba niigi tihe, vastas Riisenberg, et vaba nišš on täiesti olemas. «Eestis toodetakse toorpiima tunduvalt rohkem kui inimesed jõuavad tarbida ja tööstused töödelda ning väärindada," rääkis ta.

Tema sõnul pole kolme suurtööstuse ehk Valio, Tere ja Maagi võimekus kindlasti nii suur, et suudetaks kogu toorpiim vastu võtta. «Kuna suur osa piimast läheb praegu Eestist välja, siis on uuel tööstuse jaoks turul kindlasti ruumi,» märkis ta.

Ühe konkurentsieelisena tõi Riisenberg välja, et Milkesti tehas tuleb kaasaegsem kui olemasolevad tehased. «Seetõttu suudame eksporditoodanguga püsida paremini konkurentsis.»

Piimatööstuse rajamiseks loodud ettevõte taotleb põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) kaudu selleks määratud investeeringutoetust esimese etapi elluviimiseks. Tehase rajamise finantseerimiseks kaasatakse pangad ning finantsinvestorid, kes liituvad ettevõttega pärast PRIA esimese taotlusvooru otsuse selgumist.

«Riigilt saadava toetuse maksimaalne suurus on 15 miljonit eurot, ülejäänud raha tuleb ise välja käia,» lisas Riisenberg. 

Samuti on uus piimatööstus avatud ja huvitatud partnerlusest teiste Eesti piimatootjatega, et juba lähiajal hakata kavandama töötlemisvõimsuse laiendamist ehk tehase teist etappi.

Asutatud ettevõte Milkest AS nõukogusse kuuluvad Tõnu Post, Lembit Paal, Märt Riisenberg, Sulev Kuus ja Rein Nigul.

AS-i Tere uus juht Aivar Rehe tervitab ühistute plaani rajada Eestisse uus suur piimatööstus. «Tegemist on tugevate majanditega ja vanade tegijatega, see on tugev ja huvitav äriprojekt, mis annab kindlasti kodumaistele piima tarnijatele kindlustunnet,» märkis ta. 

Rehe sõnul ei näe nad uues tulijas hetkel veel konkurenti, kuna nullist piimatööstuse käivitamine võtab kaks-kolm aastat. Samas kui Milkest on hoo sisse saanud, tuleb partnerite ja tarnijatega suhteid tugevdada ja senisest enam valvel olla, lisas piimatööstur. 

«See maht, mida nad kavatsevad tootma hakata ehk 600 tonni toorpiima päevas on tegelikult ikkagi märkimisväärne ja Eesti mõistes väga oluline kogus,» lisas Rehe, lisades, et tema ei näe mingit põhjust, miks ei võiks uue piimatööstuse tooted eksporditurgudel edukalt läbi lüüa. 

Alanud aastast loodab Rehe eelkõige piima kokkuostuhinna stabiliseerumist. «Kuna alates möödunud aasta septembrist on hind tõusnud üle 60 protsendi, vajab sektor mõneks ajaks rahunemist. Ootan, et see tasakaal peagi ka saabub,» rääkis ta. 

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles