Häkkerid tegutsesid nädalaid Prantsuse valitsuse arvutites

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: THOMAS PETER / REUTERS / Scanpix

Häkkerid tungisid Prantsuse rahandusministeeriumi arvutitesse, et koguda sealt tundlikku teavet G20 riikide eesistumise kohta, mis on nüüd järjega pantslaste käes. Tegemist olevat ühe keerukaima küberrünnakuga, mis iial Prantsuse valitsuse vastu toime on pandud.

Eelarveminister François Baroin ütles raadio vahendusel, et rünnak oli olnud eriliselt «spektakulaarne». Ametnikud kinnitasid, et rahandusministeerium oli sunnitud nädalavahetusel 10 000 arvutis muudatusi teostama.

Riikliku infosüsteemide julgeoleku ameti juht Patrick Pailloux reporteritele, et asetleidnu oli «puhas spionaaž... üks kõige tähtsamaid rünnakuid, kui mitte kõige tähtsam, mis valitsust iial tabanud on».

Ühtlasi üritasid häkkerid saada sisse president Nicolas Sarkozy ja peaminister François Filloni büroo ning välisministeeriumi kõrgete ametnike arvutitele, kuid need katsed ebaõnnestusid, Pailloux uudisagentuurile AFP.

Valitsusametnike sõnutsi on alust kahelda, et rünnak võis lähtuda Hiinast ning et asja uuritakse. «Asi on nii tundlik, et keegi ei taha midagi öelda,» ütles üks neist Financial Timesile.

Prantsusmaa on igati pingutanud, võitmaks endale eesistujana Hiina soosingut ja toetust, seades üheks peamiseks prioriteediks rahvusvahelise rahandussüsteemi reformid ja katsed valuutade kõikumist summutada.

Prantsuse rahandusminister Christine Lagarde üritas avalikkust – keda juhtunust teavitas uudis- ja kultuuriajakirja Paris Matchi veebilehekülg – rünnaku tagajärgede osas maha rahustada, väites, et sihikul olid vaid G20 dokumendid ning et üksikisikute tundlikud maksu- või finantsandmed häkkerite saagiks ei langenud.

«Niipea kui me raskused tuvastasime, rakendati otsekohe tõhusad meetmed,» ütles Lagarde.

Ta lisas, et rünnakus polnud midagi ebatavalist. Vaid kaks kuud tagasi sai samasugune vahejuhtum osaks Kanadale, kus Hiina häkkerid samuti rahandusministeeriumi ja riigikassa arvutid enda kontrolli alla võtsid, ütles Lagarde.

Rünnak Prantsuse valitsuse pihta algas detsembris, kuid esmakordselt märgati seda jaanuaris – tükk aega enne 18. veebruaril Pariisis toimunud G20 koosolekut. Rahandusministeeriumis oli vähemalt 150 arvutit mitu nädalat häkkerite kontrolli all. Siseminister  Claude Guéant ütles, et eriliselt võeti sihikule riigikassa arvutid.

Jälile saadi rünnakule siis, kui e-kirjade süsteemis hakati täheldama kummalisi liikumisi. Misjärel julgeolekuteenistus olukorral mitu nädalat silma peal hoidis.  Pailloux’ sõnutsi olid häkkerid «sihikindlad ja professionaalsed» tegelased, kes tegutsesid «organiseeritult».

«Me liigume mööda meile jäetud niidiotsi, kuid hetkel ei saa me veel midagi kinnitada,» ütles Baroin raadiojaamale Europe 1.

Arvatavasti kasutasid häkkerid kõige kõrgemate valitsusametnike arvutitesse pääsemiseks «Trooja hobusega» e-kirju. Tegemist on viirusega, mis varjub sõnumi taha, mis näib olevat laekunud usaldusväärselt allikalt. Viirus oli peidetud PDF-faili, mis pärast avamist arvutid nakatas.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles