Euroopa keskpank võib varsti hakata vähendama varaoste

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa keskpank on aja jooksul nii palju kasvanud, et peab kolima uude, avaramasse majja. Pildi ajakirjanikud EKP aasta lõpus avatavast pilvelõhkujast avaneva vaatega tutvumas.
Euroopa keskpank on aja jooksul nii palju kasvanud, et peab kolima uude, avaramasse majja. Pildi ajakirjanikud EKP aasta lõpus avatavast pilvelõhkujast avaneva vaatega tutvumas. Foto: Jens Meyer / AP

Euroopa Keskpank (ECB) võib olla varsti olukorras, kus võib vähendada varaostukavaga euroala majanduse toetamist, ütles ECB juhatuse liige Sabine Lautenschläeger.

«Ma usun, et me saame varsti hakata kaaluma väljapääse,» ütles saksa majandusteadlane Hamburgis peetud kõnes.

Tarbijate usaldus on kasvanud ning töötus on seitsme aasta madalaimal tasemel. "Olukord paistab euroalas olevat paranemas,» ütles ta.

«Käimas on laiaulatuslik paranemine,» ütles Lautenschläeger.

«Samal ajal on euroala inflatsioon oluliselt kasvanud,» ütles ta, viidates detsembrile.

Peale majanduskriisi alustas ECB lõtva rahanduspoliitikat lootuses tõsta majanduskasvu ning inflatsiooni.

Intressimäärad on ajalooliselt madalal tasemel ning keskpank ostab iga kuu kümneid miljardeid eurosid valitsuste ning ettevõtete võlakirju ning pakub pankadele odavaid laene, et pumbata majandusse raha.

Viimasel ajal on kasvanud üleskutsed Euroopa Keskpangale, et nad lõpetaksid liiga soodsate teenuste pakkumise, kuna inflatsioon möödunud detsembris kasvas.

ECB president Mario Draghi aga ütles eelmise nädala pressikonverentsil, et detsembri inflatsiooni kasv tulenes enamasti volatiilsest elektrihinnast ning alusinflatsioon püsib nõrk.

Draghi sõnul tuleb aeg, kui keskpank hakkab stiimulite suurust vähendama, kuid tema sõnul ei ole euroala veel sinna jõudnud.

«Kõik eeltingimused stabiilseks inflatsioonikasvuks juba eksisteerivad,» ütles Lautenschläeger. «Me peame selleks valmis olema kui see aeg saabub.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles