Kestavahetus päästab endiselt kriminaalkaristusest

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vangla nurgakivi panek Soodevahe külas.
Tallinna vangla nurgakivi panek Soodevahe külas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sageli kiirkorras tehtavate seadusemuudatuste valguses mõjub kurioosumina, et juba kolme aasta jooksul ei ole poliitikud ära lappinud seaduseauku, mis võimaldab juriidilisel isikul kestavahetamisega kriminaalkaristusest pääseda ning lisaks nõuda veel riigilt õigusabikulude hüvitamist.

Juba 2014. aasta jaanuaris juhtis riigikohus OÜ Räga ja Facio Ehituse OÜ kriminaalasja otsuses tähelepanu sellele, et seadusandja võimuses on luua õiguslik mehhanism, mis takistaks jagunemise, ühinemise või likvideerimise kasutamist süüteo toime pannud juriidilise isiku karistuse vältimiseks, kirjutab Äripäev

Üks tuntumaid praegu kehtiva seaduse ärakasutamise juhtumeid oli 2014. aasta kriminaalmenetluse lõpetamine Ida-Virumaa kommunaaläri miljonäri Nikolai Ossipenko ettevõtte ASi N&V suhtes. Kohtusse jõudnud Kohtla-Järve linnajuhtide kriminaalasja uurimise käigus selgitati välja, et Kohtla-Järve linn maksis tänavaremondi aktides esitatud valeandmete tõttu Ossipenko firmale 851 983 eurot enam, kui N&V-l olnuks õigus saada.

Juriidiline trikitamine seisnes aga selles, et AS N&V ühendati uude äriühingusse, mis kannab nime OÜ N&V. Sinna liikus ka kogu ettevõtte vara. Vana N&V aga kustutati äriregistrist.

Prokurör Kalmer Kask leidis toona kohtuistungil, et tegemist oli sammuga, mille ainus eesmärk oli N&V väljaviimine süüdistatavate nimekirjast ning Eesti seadusandlus ei ole näinud piisavalt vahendeid taolise olukorra välistamiseks. Kehtivas seadusandluses on selline ühinemisel, jagunemisel ja likvideerimisel ja sellega kaasneva registrist kustutamise korral kohaldatav juriidilise isiku suhtes menetluse lõpetamine, nentis Kask.

Kuna kriminaalasi lõpetati, siis vastavalt kriminaalmenetluse seadustikule tuli riigil hüvitada ka N&V kaitsjatele tehtud kulutused. Advokaadid küsisid üle 35 000 euro, kohus otsustas, et kaitsjakulusid tuleb hüvitada 21 042 euro eest.

Loe pikemalt Äripäevast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles