Üha suurem osa sisserändajaid jääb seatud piirmäärast välja

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukrainlased BLRT Grupi ujuvdokis remontimas laeva
Ukrainlased BLRT Grupi ujuvdokis remontimas laeva Foto: Liis Treimann

2017. aastal oli Eesti sisserände piirmääraks 1317 inimest. Sisserände piirarv kehtestati 1993. aastal ning see ei tohiks ületada 0,1 protsenti Eesti alalisest elanikkonnast. Täna käib siia alla peamiselt töö- ja ettevõtlusränne, aga ka siin on palju erisusi.

Eelmisel nädalal jõustunud muudatustega arvatakse siit välja IT-sektorit töötajad, need, kes taotlevad elamisluba ettevõtlusega tegelemiseks ning suurinvestorid.

Samuti ei lähe piirmäära alla USA ja Jaapani kodanikud. Inimesed, kellele on antud elamisluba arvestades rände piirarvu täitumist ning kes ei ole vahepeal teise riiki elama kolinud jäävad sellest samuti välja. Samuti need, kellele on varem antud elamisluba õppimiseks. Sisserände piirarv ei kohaldu ka ajutiselt Eestis viibivatele ja töötavatele välismaalastele.

«Lühiajaliste töölubade arv on lähenemas tähtajalistele elamislubadele,» märkis kaubandus- tööstuskoja korraldatud seminaril siseministeeriumi nõunik Killu Vantsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles