Välismaalastele ei pea enam maksma keskmisest kõrgemat palka

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palk
Palk Foto: Priit Simson

Värskes välismaalasteseaduses on loetelu kategooriatest, kus palgakriteeriumit ei nõuta. Tuleb küll maksta vähemalt miinimumpalka, aga kõrgemat nõuet ei ole. 

Ka tähtajalise tööloa saamiseks nõuti varem kas 1,24-kordselt keskmist palka või sektori keskmist palka, kumb parajasti kõrgem oli. Näiteks põllumajanduses tuli maksta riigi keskmisest 1,24 korda kõrgemat palka, IT sektoris valdkonna keskmist tasu.  Eelmisel nädalal jõustunud muudatused lubavad maksta keskmist palka.

Neile välismaalastele, kes on Eestisse tulnud õppima või pere juure ning soovisid sellele lisaks ka tööl käia, võis ka varem maksta  palka alla seatud piirmäära. Muudatused lubavad aga mõnedes sektorites hooajatöötajatele maksta ka miinimumpalka.

«Hooajaline töötamine on lubatud sektorites, kus on märgata hõive kõikumist: taime- ja loomakasvatus, metsamajandus, kalapüük, toidu- ja alkoholivaba jookide tootmine ning majandus- ja toitlustus,» rääkis kaubandus- tööstuskojas toimunud seminaril siseministeeriumi nõunik Killu Vantsi.

«See hooajatöötaja, kes on varasemalt hooajatööd teinud ja soovib tagasi tulla, siis neile on ette nähtud kiirendatud lühiajalise tööloa taotlemise protsess,» lias Vantsi. Nimelt võib juba varem Eestis hooajatööd teinud inimene uuesti tööle asuda kohe, kui tööandja on teinud avalduse politsei- ja piirivalveametisse.

Välismaalastel on võimalik Eestis lühiajaliselt töötada ka ilma elamisloata, kui tal on Eestis viibimiseks seaduslik alus ning lühiajaline töötamine on politsei- ja piirivalveametis registreeritud.

Kui varasemalt võis välismaalane lühiajaliselt töötada Eestis kuni 6 kuud aastas, siis nüüd on see kuni 9 kuud 12 kuu jooksul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles