Üle 50 000 inimese peab ületuleval aastal riigile tulumaksu peale hakkama maksma (5)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üsna suurt hulka tulude deklareerijaid ootab ülejärgmisel aastal halb uudis.
Üsna suurt hulka tulude deklareerijaid ootab ülejärgmisel aastal halb uudis. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui senini on inimesed harjunud kevaditi riigilt enamtasutud tulumaksu tagasi saama, siis astmeliselt tõusma hakkava tulumaksu korral tuleb mitme tööandja juures töötavatel või lisaks palgale muud tulu teenivatel inimestel üle 1200-eurose kuusissetuleku korral hakata 2019. aastast ilmselt tulumaksu juurde tasuma. 

«Astmeliselt langeva maksuvaba tulu kehtestamisel tekib tõesti olukord, kus mitme tööandja juurest kokku üle 1200 euro suurust tasu saavatele inimestele on väga keeruline kui mitte võimatu kuupõhiselt õiget maksuvaba tulu arvestada ning tõenäoliselt arvestatakse maksuvaba tulu rohkem, kui aasta peale ette nähtud,» rääkis maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi, kirjutab ERRi uudisteportaal

Sama oht kummitab ka kõrgemapalgalisi: üle 2100 euro teenivad inimesed ei tohiks üldse lasta tulumaksuvaba miinimumi enam maha arvestada, et vältida hilisemat juurdemaksmist. Kuna muudatus hakkab kehtima 2018. aastast, oleks kõrgepalgalistel järgmise aasta jaanuaris tagumine aeg tulumaksuvaba miinimumi arvestamisest loobumiseks, et 2019. aasta kevadel ebameeldivat juurdemaksmise üllatust ei tekiks.

Liivamägi sõnul saavad inimesed, kes teenivad tulu mitmest allikast, ka ise seda ennetavalt reguleerida, et alatasutud tulumaksu olukorda ei tekiks, kuid see eeldab, et inimene ise selle peale tuleks. «Plaanime e-maksuametisse luua lahendused, et inimesed oleksid kursis oma maksuvaba tulu kasutamisega ja võimaliku täiendava maksukohustusega, mis tuludeklaratsiooni esitamisel tekib,» sõnas Liivamägi ühe lahenduse osas.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles